Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας

Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Τα πάγια και οξυμένα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας αναδεικνύει με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Υπογραμμίζει πως «στις περιοχές της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως η καλλιέργεια της φράουλας. Στα χιλιάδες στρέμματά της δουλεύουν κατά βάση μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, υπό απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, ήλιο με ήλιο για εξευτελιστικά μεροκάματα, ενώ ζουν σε τρώγλες και θερμοκήπια, χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Ενδεικτικό της βαρβαρότητας και της απαξίωσης που βιώνουν διαχρονικά από τους εργοδότες και τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις οι μετανάστες εργάτες γης σε κάθε κάτεργο τύπου «Μανωλάδας», είναι το γεγονός ότι ενώ το 2008 έγινε δολοφονική επίθεση εναντίον τους από μεγαλοαγρότες καλλιεργητές φράουλας και τους μπράβους τους επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και το αστικό δικαστήριο προκλητικά αθώωσε τους ενόχους. Τώρα, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας παραμένουν ανεμβολίαστοι για βασικά νοσήματα, χωρίς την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τα παραπάνω αποτελούν απόρροια της πολιτικής καταστολής ΕΕ-αστικών κυβερνήσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Στο πρόσωπό τους βρίσκουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, εντείνοντας την εκμετάλλευση για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους και τη στήριξη των ταξικών συνδικάτων  οι εργάτες γης διεκδικούν πλήρη δικαιώματα στη δουλειά και την ασφάλιση, μαζικούς εμβολιασμούς και πλήρη κάλυψη υγείας  ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και νομιμοποίηση όλων όσων ζουν και δουλεύουν σε καθεστώς παρατυπίας».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Ευρ. Επιτροπή στο γεγονός ότι:

– Τόσο στη Μανωλάδα όσο και σε άλλες περιοχές χιλιάδες εργαζόμενοι καταδικάζονται για τα κέρδη των μεγαλογαιοκτημόνων να ζουν σε καθεστώς γαλέρας, χωρίς εξασφάλιση ανθρώπινων κι αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δίχως εμβολιασμό για την COVID και άλλες ασθένειες, χωρίς πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής, χωρίς απόκτηση μακροχρόνιων αδειών παραμονής;

– Οι άθλιες συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας για τους εργάτες γης, εκτός από το ότι εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους ίδιους και για την υγιεινή κι ασφάλεια των τροφίμων για τους καταναλωτές, αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο της αντιλαϊκής «πράσινης» στρατηγικής της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και των υποτιθέμενων προδιαγραφών καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων;».

Δείτε ακόμα...