Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη χρήση των ψηφιακών πιστοποιητικών για τον κορονοϊό για τις μετακινήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύνολο της ΕΕ από την 1η Ιουλίου για διάστημα 12 μηνών.

Συγκεκριμένα η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τους νέους κανονισμούς για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές (για πολίτες της ΕΕ) και 553 υπέρ, 91 κατά και 46 αποχές (για υπηκόους τρίτων χωρών). Σημειώνεται ότι πλέον για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου θα πρέπει να λάβει και την τελική τυπική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές Αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει κωδικό QR.

Το «πράσινο» πιστοποιητικό θα πιστοποιεί πως κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση.

Διασφαλίζεται, επίσης, ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...