Ευρωκοινοβούλιο: Ερώτηση για την απαράδεκτη απαγόρευση του ΚΚ Ρουμανίας

Κώστας Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Φώτο Αρχείου / Κώστας Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Την απαγόρευση του ΚΚ Ρουμανίας που επικύρωσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδικάζει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης αναφέρονται τα παρακάτω:

«Με απόφαση της 20ής Οκτωβρίου 2014, το Εφετείο του Βουκουρεστίου επικύρωσε την άρνηση εγγραφής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας (PCR) στον κατάλογο των πολιτικών κομμάτων της Ρουμανίας, ισχυριζόμενο μεταξύ άλλων ότι “το πρόγραμμα και οι καταστατικές αρχές του εν λόγω κόμματος δεν είχαν αποστασιοποιηθεί από το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας (πρώην RCP), περιείχαν ασαφείς και γενικούς όρους και επέτρεπαν ολοκληρωτικές και εξτρεμιστικές ενέργειες, ικανές να βλάψουν την εθνική ασφάλεια, αποτελούσαν δε κίνδυνο για τις δημοκρατικές αξίες”. Τη βούλα του στην αντικομμουνιστική αυτή απόφαση έβαλε πριν λίγες μέρες και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αποφαινόμενο ότι δεν παραβιάζεται το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς όπως ισχυρίστηκε “η απαγόρευση εγγραφής του συγκεκριμένου κόμματος δεν ήταν γενική, αλλά ορισμένη και πλήρης, ενώ εξυπηρετούσε επιτακτική κοινωνική ανάγκη για την προστασία της δημοκρατίας”.

Η εν λόγω απόφαση κλιμακώνει την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ που με τη στήριξή της σε σειρά κρατών-μελών (ενδεικτικά σε Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία), αλλά και σε τρίτες χώρες π.χ. Ουκρανία, επιδιώκει την εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού στη βάση της απαράδεκτης θεωρίας “των δύο άκρων”, της επίσημης δηλαδή ιδεολογίας της ΕΕ, απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα, καλεί στην αφαίρεση μνημείων, ονομάτων δρόμων από την περίοδο του σοσιαλισμού. Αυτή η επιχείρηση ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης στο στόχαστρό της έχει τη δράση των κομμουνιστών και των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, συνολικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αποτελεί την άλλη όψη της έντασης της καταστολής και του φακελώματος στο όνομα της “δημόσιας ασφάλειας” και του χτυπήματος των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας (PCR) και για το ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις στα κράτη-μέλη της τροφοδοτούνται και ενθαρρύνονται από την επίσημη πολιτική της ΕΕ όπως καταγράφεται σε αποφάσεις των οργάνων της;».

Δείτε ακόμα...