Ευρωκοινοβούλιο: Οι λαοί θα πληρώσουν βαριά – ΥΠΕΡ από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι λαοί θα πληρώσουν βαριά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τους επιχειρηματικούς ομίλους έδωσε η συζήτηση για τον «προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ίδιους πόρους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Αποφάσεις λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, που περιλαμβάνουν πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέχρι το 2027, «δημοσιονομική σταθερότητα», που σημαίνει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, κλιμάκωση της ακρίβειας, νέους «ίδιους πόρους» – φόρους. Οι αποφάσεις αυτές ψηφίστηκαν από τους ευρωβουλευτές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και πάρθηκαν με γνώμονα την αύξηση του κόστους δανεισμού της ΕΕ και τη «διατήρηση της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας της» να προσφεύγει στις αγορές ώστε να εξασφαλίζει «ζεστό» χρήμα για τα μονοπώλιά της, δάνεια που αξιώνει από τους λαούς να αποπληρώσουν, σπρώχνοντάς τους σε μια νέα περίοδο θυσιών (έως το 2027 τουλάχιστον).

Τα επιτελεία της ΕΕ διατυπώνουν την ανησυχία τους για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά και την εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης. Το ψήφισμα του ΕΚ εξαρχής δεσμεύεται ρητά στις «αγορές», μέσα σε αυτές και στα επενδυτικά funds, ότι με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση θα αποπληρωθεί το δάνειο του EURI. Η εκτίμηση ωστόσο ότι δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός του ΠΔΠ, σε συνθήκες που οι αναταράξεις του καπιταλιστικού συστήματος κάνουν το χρήμα πιο ακριβό, ωθεί στην πρόταση αναθεώρησής του με αύξηση των ανώτατων ορίων του, ώστε «να αποφευχθεί μια κατάσταση στην οποία το αυξημένο κόστος δανεισμού του EURI θα μπορούσε να εξαντλήσει τα μέσα ευελιξίας και ενιαίου περιθωρίου το 2023 και το 2024». Και με βάση αυτό, για να έχουν «ευελιξία» στη στήριξη των ομίλων, ζητάει να προχωρήσει η επιβολή των νέων αντιλαϊκών ιδίων πόρων, ώστε «να προσαρμοστεί ο νέος προϋπολογισμός στις συνθήκες αστάθειας της αγοράς και αυξημένου κόστους δανεισμού».

Συγκεκριμένα, εισηγείται:

  1. Θέσπιση κοινής βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων στην ΕΕ, μέσω της οποίας ουσιαστικά επιχειρείται λιγότερο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση ανταγωνιστικών μονοπωλίων (κυρίως των ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας κ.λπ.), που λόγω μεγέθους δεν εμπίπτουν στη συμφωνία του ΟΟΣΑ για φορολογικό συντελεστή 15%, προς όφελος των ευρωπαϊκών ομίλων.
  2. Πρόσθετους δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων μονοπωλίων τρίτων χωρών όταν οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έναν συναγωνισμό εκμετάλλευσης, που ρίχνει στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης.
  3. Φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που θα μετακυλιστεί από τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στους εργαζόμενους, οι οποίοι ήδη πληρώνουν υπέρογκες προμήθειες για κάθε τραπεζική συναλλαγή τους.
  4. «Ευρωπαϊκό φόρο επί των κρυπτοστοιχείων» που και πάλι αποτελεί ένα μέτρο έμμεσου προστατευτισμού για αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο σχετικό τομέα που υστερούν έναντι αυτών των ΗΠΑ, Κίνας.
  5. Ψηφιακό φόρο στις μεγάλες πλατφόρμες.
  6. Ιδίους πόρους για «είδη αποβλήτων πέραν των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών», φόρο για τα βιολογικά απόβλητα και για τη «σπατάλη τροφίμων»!

Στο σύνολό τους πρόκειται για μέτρα που θα πλήξουν το λαϊκό εισόδημα είτε άμεσα είτε έμμεσα, καθώς οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να πληρώνουν ακριβότερα τα προϊόντα που έχουν ανάγκη και παράλληλα θα επιβαρύνονται με διάφορα ονομαζόμενα «τέλη», «προμήθειες» κ.λπ., δηλαδή άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους.

Στην κοινή συζήτηση για τον «προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ίδιους πόρους» παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εδώ η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου.

Δείτε ακόμα...