Ευρωκοινοβούλιο: Στην Εξεταστική Επιτροπή οι παρακολουθήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων και πολιτικών

Το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, Γαλλία
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, Γαλλία / Πηγή: Eurokinissi

Στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού επιτήρησης, μίλησαν χτες Ελληνες δημοσιογράφοι που είτε στοχοποιήθηκαν είτε διερεύνησαν υποθέσεις παρακολούθησης. Με το ζήτημα θα ασχοληθεί και η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Θ. Κουκάκης και ο Στ. Μαλιχούδης υποστήριξαν ότι το δημοσιογραφικό τους έργο ήταν αυτό που οδήγησε στη στοχοποίησή τους, με τον δεύτερο μάλιστα να αναφέρει πως κατά την περίοδο της παρακολούθησής του είχε ξεκινήσει συνομιλίες για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων για προσφυγικά θέματα, με αποτέλεσμα να έχουν αποκαλυφθεί ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με δημοσιογράφους σε άλλες χώρες.

Η Ελίζα Τριανταφύλλου μίλησε για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι οι επίσημες σχετικές έρευνες προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ οι έρευνες για διαρροές στα μέσα ενημέρωσης πολύ ταχύτερα. Υποστήριξε ακόμα ότι απαιτούνται αξιόπιστες έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας παροχής κατασκοπευτικού λογισμικού «Intellexa».

Τα μέλη της Επιτροπής συνομίλησαν και με Ελληνες αξιωματούχους, τον Α. Στάβερη, γγ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τον Π. Αλεξανδρή, γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι κατά πληροφορίες επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την υπόθεση ενώ επικαλέστηκαν τους σοβαρούς περιορισμούς που τους επιβάλλει ο νόμος όσον αφορά τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών, ώστε υποτίθεται να μην επηρεαστούν οι εν εξελίξει έρευνες και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης… Επίσης στην Επιτροπή τοποθετήθηκε και ο Χρ. Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, για τον εποπτικό ρόλο της Αρχής και τους νομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει όσον αφορά τις εισαγγελικές διώξεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, «οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης. Ρώτησαν επίσης αν η Ελλάδα κινείται προς μια αυταρχική κατεύθυνση, με τους προσκεκλημένους ομιλητές να επισημαίνουν ότι τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι βιώνουν αρνητικό κλίμα όταν ασκούν κριτική κατά της κυβέρνησης».

Δείτε ακόμα...