Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι περισσότερες εταιρείες ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank

Ρούβλι, Ρωσικό νόμισμα - 2022
Φώτο Αρχείου / Ρούβλι, Ρωσικό νόμισμα – 2022

Για το «θεαθήναι» αποδείχθηκαν οι «λεονταρισμοί» και η υποτιθέμενη αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη ρωσική απαίτηση για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς, μπροστά στο ενδεχόμενο να κλείσουν οι «στρόφιγγες», οι περισσότερες εταιρείες της ΕΕ που εισάγουν φυσικό αέριο, ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, σύμφωνα με τους όρους πληρωμής σε δύο στάδια που έθεσε η Μόσχα στις «μη φιλικές χώρες».

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε βέβαιος ότι η απαίτηση της Μόσχας δεν θα οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού και σύμφωνα με το Reuters επισήμανε ότι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση.

«Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι μια τόσο γκρίζα ζώνη εδώ», είπε.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει ήδη πληρώσει σε ρούβλια, αλλά δεν κατονόμασε την εταιρεία που είχε στο μυαλό του.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom», δήλωσε. 

Σημείωσε ακόμη ότι στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».

Η Ιταλία βασίστηκε στη Ρωσία για το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της πέρυσι και αναζητά επειγόντως εναλλακτικούς προμηθευτές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...