Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια

ΕΕ - Κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Φώτο Αρχείου / Κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / Πηγή: Eurokinissi

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από 11 χρόνια, σε μια προσπάθεια της ΕΚΤ να συγκρατήσει την εκτίναξη του πληθωρισμού, ως συνέπεια και του πάμφθηνου χρήματος που έκοψε κατά την περίοδο της πανδημίας για να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, με φόντο τις ανισόμετρες συνέπειες στις καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης που φουντώνουν τους ανταγωνισμούς και την εκτίναξη του κόστους δανεισμού για τις πιο υπερχρεωμένες χώρες, η ΕΚΤ ανακοίνωσε και το νέο «εργαλείο κατά του κατακερματισμού των αγορών», το «Μέσο για την Προστασία της Μετάδοσης» (Transmission Protection Instrument, TPI), μέσω του οποίου θα επεμβαίνει στην αγορά ομολόγων, αγοράζοντας τίτλους «όταν υπάρχουν στρεβλώσεις».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι ενδεδειγμένο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία των επιτοκίων του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση που διενέργησε το ΔΣ όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού και την ενισχυμένη στήριξη που παρέχει το TPI για την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής» και αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις – της τάξης του 1% τον Σεπτέμβρη όπως γράφεται στον οικονομικό Τύπο – λέγοντας πως «κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις, θα είναι ενδεδειγμένη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων. Η σημερινή επίσπευση της εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο τη μετάβαση σε μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», ενώ σημειώνεται πως «η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξακολουθήσει να βασίζεται στα στοιχεία και θα βοηθήσει στην εκπλήρωση του στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα».

Δείτε ακόμα...