Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ): Τα κέρδη των μονοπωλίων «πιέζουν» προς τα πάνω τον πληθωρισμό

ΕΕ - Κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Φώτο Αρχείου / Κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / Πηγή: Eurokinissi

Κάνοντας ένα «διάλειμμα» στις συνεχείς «νουθεσίες» της ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με έγγραφό της που δημοσιοποιήθηκε χθες «παραδέχεται» ότι τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων είναι αυτά που «πιέζουν» προς τα πάνω τον πληθωρισμό.

Στο έγγραφο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι τα μονοπώλια δεν μειώνουν τα περιθώρια κέρδους, περνώντας στις τιμές τα όποια «ψίχουλα» δίνουν για «αυξήσεις» μισθών.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης – ένα μέτρο των αλλαγών στις τιμές όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – έφτασε στο ύψος ρεκόρ του 6,2%, από 5,7% το προηγούμενο τρίμηνο, περίπου 4 φορές περισσότερο από τον ιστορικό μέσο όρο.

Από αυτήν την αύξηση το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στα εταιρικά κέρδη. «Η συμβολή των κερδών ανά μονάδα παραγωγής ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τα τελευταία τρία τρίμηνα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της συνολικής αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ», αναφέρει το άρθρο του Οικονομικού Δελτίου της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, οι χαμηλοί μισθοί και οι άσχημες συνθήκες δουλειάς αναγκάζουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους να παραιτούνται και να ψάχνουν άλλη θέση εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της «PricewaterhouseCoopers» (PwC).

Στην έκθεση, που έγινε μεταξύ 54.000 εργαζομένων σε 46 χώρες, αναφέρεται ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους ενδέχεται να αλλάξει δουλειά μέσα στον επόμενο χρόνο (συγκεκριμένα το 26%), έναντι 19% πέρυσι. Πιο πιθανό να αλλάξουν θέση εργασίας είναι οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν υπερβολικά (44%) και κατά 38% εκείνοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, το ποσοστό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού που δήλωσε ότι απομένουν χρήματα στο τέλος του μήνα μειώθηκε στο 38%, έναντι 47% πέρυσι.

Ενας στους πέντε εργαζόμενους (21%) απασχολείται πλέον σε πολλαπλές θέσεις, με το 69% να δηλώνουν ότι το κάνουν επειδή χρειάζονται πρόσθετο εισόδημα. Το ποσοστό των εργαζομένων με πολλαπλές θέσεις απασχόλησης είναι υψηλότερο ανάμεσα στους νεότερους εργαζόμενους – της λεγόμενης «γενιάς Z» – (30%) και στις μειονότητες (28%).

Με φόντο την τεράστια ακρίβεια, το ποσοστό των εργαζομένων που σκοπεύουν να ζητήσουν αύξηση μισθού αυξάνεται από 35% σε 42% σε ετήσια βάση.

Στο μεταξύ, καθώς τα αστικά επιτελεία συνεχίζουν να επεξεργάζονται το «κατάλληλο» μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζ. Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια της Fed άλλες δύο φορές στις τέσσερις συνεδριάσεις που αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας Ισπανίας, ο Πάουελ εκτίμησε ότι μπορεί να οδηγήσουν «σε μεγαλύτερη σύσφιξη» των πιστωτικών συνθηκών οι «πιέσεις» που εκδηλώθηκαν σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, απ’ ό,τι θα προκαλούσαν από μόνες τους οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στον «υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό», έκανε λόγο για τον «μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουμε» μέχρι αυτός να περιοριστεί στο 2%.

Δείτε ακόμα...