Ευρωπαϊκή Super League: Ο άγγελος των ιδιοκτητών και ο διάβολος των ομοσπονδιών

SUPER LEAGUE Μπάλα ποδοσφαίρου
Πηγή: Eurokinissi

Στις 21/1 η FIFA και οι συνομοσπονδίες, εξαιτίας των φημών περί δημιουργίας κλειστής Ευρωπαϊκής Super League ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν μια τέτοια διοργάνωση και κατά συνέπεια όποιος συμμετέχει σε αυτήν θα αποκλείεται από τις διοργανώσεις.

Η ιστορία

Το 1998 ιταλικά ΜΜΕ πρότειναν τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας των μεγαλύτερων ομάδων στην Ευρώπη. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν έφτασε ποτέ ψηλά στην UEFA, η οποία τότε αποφάσισε να «μεγαλώσει» τη διοργάνωση του Champions League. Από το πουθενά ο Φλορεντίνο Πέρεθ (Πρόεδρος της Real Μαδρίτης) το 2009 επανέφερε το θέμα στη δημόσια συζήτηση και ούτε λίγο ούτε πολύ, από τότε δεν έφυγε ποτέ.

Κάτι τέτοιο θα είναι μια τεράστια αλλαγή, η οποία θα ταράξει όλη τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το 1955 μέχρι σήμερα. Οι συσχετισμοί δυνάμεων, ο ανταγωνισμός, οι κινήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών αλλά και η μεταγραφική δραστηριότητα, θα αλλάξουν ριζικά, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι νέες απαιτήσεις μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Υπάρχει ευνοϊκή τάση

Το 2016 αντιπρόσωποι των ομάδων του αγγλικού big 6 που έχουν αμερικάνους ιδιοκτήτες συναντήθηκαν με αντιπρόσωπους του Stephen Ross για να συζητήσουν την πιθανότητα δημιουργίας τέτοιας διοργάνωσης.

Το ίδιο έτος η UEFA (μετά από αλλαγή ηγεσίας) εξέτασε το πλάνο δημιουργίας μιας διοργάνωσης με format παρόμοιο με το παλιό της Euroleague για τη φάση των 16. Η διαφορά θα ήταν πως αυτόματα θα προκρίνονταν οι πρωταθλητές των πρώτων 16 πρωταθλημάτων της ηπείρου. Στο τέλος το σχέδιο απορρίφθηκε, καθώς θα δημιουργούσε κάτι παρόμοιο με την ESL.

Παρόλα αυτά εγκρίθηκε ένα σχέδιο, το οποίο έδινε περισσότερες απευθείας θέσεις στους ομίλους του Champions League σε ομάδες από τα 4 μεγάλα πρωταθλήματα και το Europa League. Πρακτικά πρόκειται για μια μέση λύση.

Το 2018 τα Football Leaks αποκάλυψαν πως γινόταν κρυφές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα.

Τον Οκτώβρη που πέρασε το Sky Sports αποκάλυψε πως η FIFA ετοίμαζε ένα παρόμοιο πλάνο, στο οποίο είχε προσκαλέσει ομάδες από τα 4 μεγάλα πρωταθλήματα. Αυτή η λίγκα θα λειτουργούσε στα πρότυπα των αμερικανικών πρωταθλημάτων. Υποτίθεται πως η Barcelona μια μέρα πριν την παραίτηση Μπαρτομέου αποδέχτηκε την πρόσκληση. Φαίνεται όμως τελικά ότι η ιστορία δεν είναι αληθινή, από την πρόσφατη ανακοίνωση της FIFA και των συνομοσπονδιών.

Τι είναι ακριβώς η ESL

Μια και δεν μιλάμε για κάποιο επίσημο πλάνο, που να έχει κατατεθεί σε κάποιο φορέα, κανείς δεν ξέρει, εκτός από αυτούς που συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της. Σε γενικές γραμμές είναι γνωστά τα σημεία που τη διαχωρίζουν από το Champions League, μερικά χαρακτηριστικά, αλλά και ποιοι την επιθυμούν διακαώς.

Λειτουργία

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η ESL δεν θα έχει προβιβασμούς, υποβιβασμούς και αλλαγές ομάδων, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια. Ως κλειστή πανευρωπαϊκή διοργάνωση, εκεί θα μαζεύονται οι πιο δυνατοί. Η συγκέντρωση και οι συνεχείς αναμετρήσεις των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών brands με οπαδούς σε όλο τον κόσμο, θα προσελκύσει χορηγούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και προφανώς περισσότερα χρήματα.

Έξω από τον λογαριασμό βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι. Ρεαλιστικά, εκτός από τους δυνατούς των 4 μεγάλων πρωταθλημάτων και την Paris Saint Germain ποιος άλλος θα χωρούσε σε μια τέτοια διοργάνωση; Μόνο ελάχιστοι, με οπαδούς παντού, όπως ο Άγιαξ, η Μπενφίκα, κατά πάσα πιθανότητα κάποια ρώσικη, ώστε το κοινό να συσπειρωθεί και να γίνει άνοιγμα σε μια τεράστια αγορά και κάποια τούρκικη, η οποία θα υποστηριχθεί από τον αραβικό κόσμο.

Στα του οίκου μας, καμία ελληνική ομάδα δεν θα άντεχε σε ένα τέτοιο επίπεδο, αλλά ούτε και έχει προσκληθεί ποτέ για κάτι τέτοιο. Ούτε η ελληνική αγορά είναι μεγάλη, ούτε η ελληνική οικονομία ακμαία, που θα μπορούσαν εύκολα οι οπαδοί να πληρώνουν αεροπορικά και διαμονή κάθε δεύτερη Κυριακή και τιμές Champions League για εισιτήρια κάθε εβδομάδα. Διεθνώς οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν κοινό, οπότε οπαδοί από την Ασία, τη Λ. Αμερική και αλλού δεν θα ενδιαφερθούν. Ποδοσφαιρικά, η χώρα δεν έχει κάποια μακρά παράδοση ή σχολή, οπότε δεν θα λείψει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε κανέναν.

Ποιους συμφέρει

Ξεκάθαρα οι ιδιοκτήτες των μεγάλων συλλόγων θα επωφεληθούν από κάτι τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο, πως αυτό το project συζητιέται σε κύκλους της ECA και όταν ρωτούνται γι’ αυτό οι υπεύθυνοι της UEFA και της FIFA (πια), προσπαθούν να «ξορκίσουν τον δαίμονα». Οι τελευταίοι ξέρουν, πως κατά πάσα πιθανότητα η ομοσπονδία και η συνομοσπονδία, θα χάσουν όσα κέρδη έχουν (και είναι πολλά), θα υπερκαλύψει αυτή η διοργάνωση όλες τις υπόλοιπες, καθώς εκεί θα υπάρχει όλο το ενδιαφέρον και πως θα πρέπει να υπερασπίσουν τα συμφέροντα αυτών που τους εξέλεξαν, δηλαδή των μικρότερων χωρών.

Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστός ο αγώνας που κάνουν για να κερδίσουν την εύνοια τους είτε μέσα από αυξήσεις του αριθμού των εθνικών στις διοργανώσεις, είτε κάνοντας συνεχώς αλλαγές στους προϋπολογισμούς και στον τρόπο που διανέμονται τα έσοδα στις εθνικές ομοσπονδίες.

Τα έσοδα του Ανιέλι, των Glazers και του Αλ Κελαϊφί δεν είναι λίγα. Με ντέρμπι κάθε εβδομάδα όμως θα γίνουν περισσότερα. Η Manchester United δεν θα χάνει Κυριακές παίζοντας με τη Fulham, αλλά με τη Bayern κλπ.

Ο κίνδυνος και τα αποτελέσματα

Ένα πράγμα στο οποίο διαφέρει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από το αμερικανικό μπάσκετ είναι οι διαφορετικές τεχνοτροπίες. Η Ιταλία είναι παραδοσιακά η υπερδύναμη της άμυνας, η Γερμανία της επίθεσης και η Ισπανία των πασών. Ένα πρωτάθλημα που θα τους επιβάλει τη συνεχή συνύπαρξη θα επιτρέψει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου στην κάθε χώρα να υπάρχουν;

Οι φίλαθλοι θα αποξενωθούν ακόμη περισσότερο από το «προσκήνιο» του αθλήματος. Ολόκληροι λαοί θα αποκλειστούν από αυτό, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν θα εκπροσωπούνται στη διοργάνωση. Το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην κάθε χώρα ξεχωριστά θα πέσει πάρα πολύ και σε αυτό θα συμβάλλει αρκετά και η μείωση των πόρων που θα μοιράζονται στις εθνικές ομοσπονδίες από τη FIFA και την UEFA.

Το κακό είναι ότι θα έχουμε την οικονομική καταστροφή για τις μικρομεσαίες ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων και για όλες τις μικρές. Στις μεγάλες χώρες, μιλάμε για ομάδες που αντιπροσωπεύουν ολόκληρες πόλεις. Μεγάλες πόλεις κιόλας. Αυτές οι ομάδες και αυτοί οι οπαδοί, θα κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην ιστορία, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν στα καινούρια οικονομικά δεδομένα.

H ESL θα είναι μια πραγματική τρύπα, η οποία θα ρουφάει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές και προπονητές. Το ωραίο ποδόσφαιρο θα γίνει προνόμιο, για όσους μπορούν να πληρώσουν αεροπορικά, διαμονή, ακριβά εισιτήρια και ακριβές συνδρομές, ενώ οι χώρες που είναι οικονομικά αδύναμες θα «στερέψουν» ποδοσφαιρικά περισσότερο από όσο ήδη έχουν.

Η κόκκινη γραμμή

Η FIFA έδειξε πως πλέει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και δεν θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι ένα déjà-vu των όσων έγιναν πριν μερικά χρόνια μεταξύ FIBA Europe και Euroleague. Τώρα όμως η FIFA είναι πολύ πιο αυστηρή και έτοιμη για σύγκρουση. Το ποδόσφαιρο υπάρχει για τους φιλάθλους του, γιατί αυτοί το κρατούν. Αν αύριο όλοι ενδιαφερόταν για το baseball εκεί θα πήγαιναν και οι χορηγοί. Η FIFA πρέπει να εκτελέσει το χρέος της και να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, ώστε να μην επιτρέψει σε κανέναν να κάνει το ποδόσφαιρο, άθλημα – προνόμιο της ανώτερης τάξης.

Ευθύμης Κώτσης

Δείτε ακόμα...