Ευρωβουλή: Απαράδεκτη απόφαση για εν κρυπτώ «εξέταση» της προέδρου της Κομισιόν για τις συμβάσεις των εμβολίων

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Την απόφαση για εν κρυπτώ «εξέταση» της προέδρου της Κομισιόν σχετικά με τις συμβάσεις των εμβολίων, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδας του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του ευρωκοινοβουλίου να εξεταστεί πίσω από κλειστές πόρτες, “ιδιωτικά”, ο ρόλος της Προέδρου της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν, στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο “μαμούθ” των εμβολίων της Pfizer.

Πέραν αυτής της απαράδεκτης απόφασης, κι η προηγούμενη κλήτευση σε δημόσια ακρόαση από την ειδική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τον COVID-19 (COVI) περιορίστηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν, αφήνοντας απ’ έξω τις ευθύνες του Συμβουλίου (κυβερνήσεις), των αρμόδιων επιτρόπων όπως και τα άλλα -πέραν της Pfizer- μονοπώλια του φαρμάκου και τις αντίστοιχες συμβάσεις τους.

Προφανής στόχευση για όλα τα παραπάνω είναι οι λαοί να μην μάθουν την αλήθεια για το πόσα χρήματα και για ποιο λόγο τα πλήρωσαν, και πώς τα μονοπώλια με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων τούς καταλήστεψαν εκμεταλλευόμενα την ανάγκη τους για ασφαλή κι έγκαιρο εμβολιασμό. Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών που εξελίσσονται συνολικά στον κλάδο του φαρμάκου κι έχουν οδηγήσει στο εκβιαστικό δίλημμα που ΕΕ και κυβερνήσεις επιβάλλουν στους λαούς: να επιλέξουν ανάμεσα στις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων ή την αύξηση της τιμής τους. Αφορούν λυσσαλέους ανταγωνισμούς και μεγάλα παζάρια για το μοίρασμα της πίτας της αγοράς των φαρμάκων και των εμβολίων ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Άλλωστε τόσο η Pfizer όσο και τα άλλα μονοπώλια του φαρμάκου (κι όχι μόνο) με τους λομπίστες τους αλωνίζουν στο ευρωκοινοβούλιο διαμορφώνοντας τις αποφάσεις του κατά τα συμφέροντα τους, κάτι που όλα τα άλλα κόμματα έχουν επικροτήσει με την ψήφο τους ως “ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας” και μόνο το ΚΚΕ έχει καταδικάσει.

Η ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο της, που κατά τα άλλα υποκριτικά κόπτονται για να συγκροτήσουν …“σώμα ηθικής” μετά το Qatar-Gate και σπεύδουν κατόπιν εορτής να αναζητήσουν… διαφάνεια στις συμβάσεις των εμβολίων, είναι αυτοί που με τις αποφάσεις τους κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό τις συμβάσεις αυτές και τις οποίες ακριβοπλήρωσαν οι λαοί. Είναι εξάλλου οι ίδιοι που υιοθέτησαν την διαδικασία-κοροϊδία όπου οι ευρωβουλευτές δήθεν “ενημερώνονταν” σε δωμάτιο απομόνωσης με …δείγματα συμβάσεων από τα οποία έλειπαν όλα τα κρίσιμα στοιχεία όπως τιμές, όροι και ρήτρες κι αυτά πάντα “στο όνομα της διασφάλισης του ανταγωνισμού”.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε ζητήσει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της από την πρώτη στιγμή να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις για τα εμβόλια, να αρθεί αμετάκλητα κι όχι μόνο για την πανδημία, κάθε πατέντα, αιτήματα που απέρριψαν τόσο η Κομισιόν, όσο κι η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχετικό αίτημα του ΚΚΕ στη ελληνική βουλή.

Η μεγάλη αλήθεια που οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το ευρωκοινοβούλιο, οι όποιες εξεταστικές επιτροπές τους, αφήνουν στο απυρόβλητο είναι ότι το φάρμακο, τα εμβόλια είναι εμπορεύματα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν κουμάντο ανάλογα με τα συμφέροντά τους και την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας τους. Αυτόν ακριβώς το στόχο της καπιταλιστικής κερδοφορίας εξυπηρετεί και η ΕΕ. Δεν διορθώνεται, δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, είναι ένωση των μονοπωλίων, αντίπαλος των λαών.

Διέξοδος για το λαό υπάρχει μόνο στο δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ απέναντι σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση και τη δεδομένη αντιλαϊκή στρατηγική της. Μόνο αυτός μπορεί να επιβάλλει τον τερματισμό της καταλήστευσής του με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων με αποδέσμευση από την ΕΕ, σε μια οικονομία κι εξουσία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, με την υγεία, τα εμβόλια, τα φάρμακα να είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από το καπιταλιστικό κέρδος, διαθέσιμα στο λαό κάθε στιγμή που αυτός τα έχει ανάγκη».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...