Ευρωβουλή: Επιχείρηση ξεπλύματος ευθυνών Frontex

Πλωτό της Ακτοφυλακής της FRONTEX στο Ανατολικό Αιγαίο εντοπίζει πρόσφυγες - μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα
Φώτο Αρχείου / Πλωτό της Ακτοφυλακής της FRONTEX στο Ανατολικό Αιγαίο εντοπίζει πρόσφυγες – μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα / Πηγή: FRONTEX

Ο παραπλανητικός «καυγάς» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο τους σχετικά με την απαλλαγή από το Ευρωκοινοβούλιο της Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της είναι υποκριτικός κι επιχειρεί να κρύψει την ουσία.

Καθόλου τυχαία η όλη κοκορομαχία τους περιορίζεται στην ψήφο περί της απαλλαγής για τα οικονομικά, κι όχι μόνο, σκάνδαλα της Frontex  και αφήνει στο απυρόβλητο το ψήφισμα σχετικά με τη λειτουργία της Frontex που συνοδεύει την απόφαση περί μη απαλλαγής. Το εν λόγω ψήφισμα  που αποτυπώνει τον  αντιδραστικό χαρακτήρα και την κατασταλτική αποστολή της Frontex ψήφισαν και με τα δύο χέρια τόσο η ΝΔ όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε, αθωώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο,  την εκμετάλλευση και ευθύνεται για τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Επιχειρεί να ξεπλύνει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και της ίδιας της Frontex, των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων για τα ναυάγια χιλιάδων προσφύγων στη θάλασσα και τις τραγωδίες στη στεριά με εκατόμβες νεκρών, τις απαράδεκτες επαναπροωθήσεις. Γεγονότα που ομολογούνται σε πορίσματα ακόμα κι ευρωενωσιακών οργανισμών όπως η OLAF. Το ψήφισμα επίσης βγάζει λάδι την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την πλευρά της αστικής τάξης της Τουρκίας για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της, στον ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη, εργαλειοποίηση που οδηγεί στην απάνθρωπη μεταχείριση των κατατρεγμένων με νωπές τις εικόνες ντροπής των 92 ξεγυμνωμένων προσφύγων.

Το ψήφισμα υμνεί την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί κι η σημερινή της ΝΔ που αποτελεί το έδαφος για την εργαλειοποίηση, τις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις την δράση των διακινητών. Καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες ότι η Frontex μπορεί να «καθαγιαστεί» με την αλλαγή του επικεφαλής της και με προσλήψεις… «παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Παρά τα πορίσματα και τα ψηφίσματα η αλήθεια για το «ποιός, πότε, πώς» των επαναπροωθήσεων παραμένει στο σκοτάδι. Η συνένοχη Frontex μαζί με την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συμβάλλουν στην αποκάλυψη τους.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτουν επίσης το κύριο ότι η Frontex έχει αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων και μάλιστα με ολοένα και πιο αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, παραβιάζοντας κυριαρχικά  δικαιώματα κάθε κράτους αποτελώντας πηγή σοβαρών κινδύνων με μεγάλες διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που τα εκχωρούν.

Οι λαοί να δυναμώσουν τον αυτοτελή αγώνα τους ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά, ενάντια στην ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τους κατασταλτικούς τους  μηχανισμούς. Με την μαχητική δράση και τις πρωτοβουλίες τους να γίνουν ασπίδα για τη ζωή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Δείτε ακόμα...