Ευρωβουλή: Ερώτηση του ΚΚΕ για το μακελειό στη Θέουτα

Τις ευθύνες της ΕΕ, όπως και της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας, για μία ακόμη εκατόμβη θυμάτων προσφύγων και μεταναστών αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

Εύσημα πήρε για μια ακόμα φορά η Ισπανική κυβέρνηση από το σύνολο των κυβερνήσεων της ΕΕ – σοσιαλδημοκρατικές, φιλελεύθερες ή ακροδεξιές – στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών. Μετά τη σφαγή της Μελίγια, αυτή τη φορά επαινέθηκε για το νέο μακελειό ξεριζωμένων ανθρώπων, με 99 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους, στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κατατρεγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση στις χώρες τους, ήρθαν αντιμέτωποι με την άγρια καταστολή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σάντσεθ. Μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι δεν υπάρχει «προοδευτική» διαχείριση της βαρβαρότητας των προβλέψεων του άθλιου «Σύμφωνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» και συνολικά της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που παίρνουν «σάρκα και οστά» με το λουτρό αίματος,  τις μαζικές επαναπροωθήσεις – απελάσεις και τις στρατιές πάμφθηνων εργατών για το κεφάλαιο. Είναι ενδεικτικό δε, ότι χρησιμοποιήθηκαν κανόνια νερού και πλωτά φράγματα από τον στρατό που αναπτύχθηκε, προχωρώντας σε μαζικές επαναπροωθήσεις χωρίς στοιχειώδεις διαδικασίες υποδοχής και φιλοξενίας, εξέτασης ασύλου, χωρίς στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. 

Για άλλη μία φορά οι ξεριζωμένοι αναδεικνύονται θύματα της εργαλειοποίησης από όλες τις πλευρές για γεωπολιτικούς και άλλους σκοπούς, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και στο ίδιο το εσωτερικό τους. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εντάσσεται και η άρση και επαναφορά των όρων της Σένγκεν, αυτή τη φορά ανάμεσα σε  Ισπανία και Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση είναι κοινή στρατηγική όλων των αστικών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως απόχρωσης, η «στρόφιγγα» που ανοιγοκλείνει: Πλάι στην ανηλεή καταστολή, εξελίσσεται ένας εξίσου αδυσώπητος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού που έχει ανάγκη το κεφάλαιο μέσω διακρατικών δουλεμπορικών συμφωνιών, για συγκεκριμένους τομείς, σε συγκεκριμένο χρόνο και με άγρια εκμετάλλευση. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και η ακροδεξιά της Ιταλίας, ανεξάρτητα από τον μεταξύ τους γεωπολιτικό ανταγωνισμό, έχουν μεθοδεύσει καθεμιά για λογαριασμό της την χορήγηση άδειας παραμονής σε μισό εκατομμύριο μετανάστες προκειμένου να αποτελέσουν φτηνή «καύσιμη ύλη» για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας σε κάθε χώρα.

Η δε πλειοδοσία από την κυβέρνηση της ΝΔ σε δήθεν «καινοτόμες» προτάσεις ώστε να θεσπιστεί νομικά αυτό που ήδη συντελέστηκε στη Θέουτα, στον Έβρο το 2020 και στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία το 2021, δηλαδή η στρατιωτική αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων ως «εισβολείς», χωρίς καμία διαδικασία ασύλου, με άμεσες επαναπροωθήσεις, αποκαλύπτει επικίνδυνους σχεδιασμούς σε περίοδο πολεμικής προετοιμασίας, ακόμα και για πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ανάλογα επικίνδυνη είναι κι η στάση των κομμάτων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας που αφενός εξωραΐζουν την ΕΕ και το απαράδεκτο «Σύμφωνό» της, ισχυριζόμενοι ότι οι σφαγές, η καταστολή, τα κέντρα απελάσεων συνιστούν δήθεν παρέκκλιση και όχι αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή ο ορισμός αυτής της ευρωενωσιακής πολιτικής, ενώ επικροτούν τους όρους  εργασιακής γαλέρας για όσους γλιτώσουν από την απάνθρωπη καταστολή στα σύνορα.

Με βάση τα παραπάνω o ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας προχώρησε σε καταστολή με νεκρούς και αγνοούμενους κι άμεσες μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, με την πλήρη στήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κυβερνήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί εξέταση ασύλου και άλλες στοιχειώδεις διαδικασίες υποδοχής, κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες;

-Στην απαράδεκτη πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για την πλήρη κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος στο άσυλο επικαλούμενη άλλη μια περίπτωση  «έκτακτης ανάγκης» από μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών που θα μπορεί να ορίζεται ως «υβριδική επίθεση»;

-Τι περιλαμβάνουν ακριβώς τα μέτρα που προανήγγειλε η Επιτροπή, για περαιτέρω «αύξηση αρμοδιοτήτων» των κατασταλτικών μηχανισμών Frontex και Europol στα σύνορα, δεδομένου ότι ήδη στο πλαίσιο της Σένγκεν εφαρμόζεται καθεστώς γενικευμένου φακελώματος που με απόφαση κυβερνήσεων ενίοτε ενισχύεται και με επιπρόσθετους συνοριακούς ελέγχους καταπατώντας τα δικαιώματα των λαών όπως και των προσφύγων και μεταναστών;».

Δείτε ακόμα...