Ευρωβουλή: Η πολιτική “ίσων αποστάσεων” της ΕΕ ενθαρρύνει την ισραηλινή επιθετικότητα

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

Στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη έλαβε μέρος η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου. Η συνεδρίαση είχε θέμα τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά Εδάφη. Εκ μέρους του Παλαιστινιακού Κράτους, την κατάσταση στην Δ. Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ παρουσίασε ο Ιμπραήμ Κραΐσι, Πρέσβης του Παλαιστινιακού Κράτους στην Ελβετία και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ στην Γενεύη.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Η πρόσφατη κλιμάκωση της κατοχικής βίας του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες θύματα. Το ΚΚΕ εκφράζει την αταλάντευτη αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης και τα δίκαια αιτήματά του. Η πολιτική “ίσων αποστάσεων” και η αναγνώριση στο Ισραήλ του “δικαιώματος στην αυτοάμυνα” εκ μέρους της ΕΕ, των κρατών-μελών της και της Ελληνικής κυβέρνησης, εξισώνουν το θύμα με το θύτη και ενθαρρύνουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Παρόλο που υπάρχουν εκατοντάδες θύματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού, το θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση ούτε στις αντίστοιχες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, ούτε βεβαίως στην Ολομέλεια του Μαΐου, πράγμα που αποτελεί απαράδεκτο γεγονός και συνδέεται με την ολοένα και πιο αναβαθμισμένη πολιτική, οικονομική, στρατιωτική σχέση του Ισραήλ με την ΕΕ, τις ΗΠΑ όπως και την Ελλάδα.

Ζητάμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που πάρθηκε το Δεκέμβριο του 2015, για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Να σταματήσουν τώρα όλες οι δολοφονίες, οι διώξεις, οι αυθαίρετες κρατήσεις και να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε Ισραηλινές φυλακές, να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους και να σταματήσουν άμεσα οι βίαιες εξώσεις και η προσπάθεια προσάρτησης Παλαιστινιακών εδαφών. Η μόνη λύση βρίσκεται στη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.»

Δείτε ακόμα...