Ευρωβουλή: Η τοποθέτηση της ΕΟ του ΚΚΕ στη συζήτηση σχετικά με «το κράτος δικαίου στην Πολωνία»

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Οι οξυνόμενοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ΕΕ των μονοπωλίων και την αστική τάξη της Πολωνίας είναι ξένοι προς τα λαϊκά συμφέροντα και τα κηρύγματα και των δύο πλευρών περί «δημοκρατίας και κράτους δικαίου» μόνο θυμηδία προκαλούν, τονίζεται στην τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με «το κράτος δίκαιου στην Πολωνία».

Η τοποθέτηση έχει ως εξής:

«Οι οξυνόμενοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ΕΕ των μονοπωλίων και την αστική τάξη της Πολωνίας είναι ξένοι προς τα λαϊκά συμφέροντα. Η μεταξύ τους αντιπαράθεση σκοπιμότητας που εκτυλίχθηκε και κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με πρόσχημα τις δικαστικές αρμοδιότητες των κρατών μελών και τη λεγόμενη «υπεροχή του ευρωενωσιακού δίκαιου» επιχειρεί να αποκρύψει τις πραγματικές αιτίες των αντιθέσεων: Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας σχετικά με την έκβαση της απολιγνιτοποίησης στην Πολωνία, για το ποιοι όμιλοι θα ενισχυθούν με τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ποιοι θα μείνουν εκτός. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οξύνεται ο λεγόμενος «ενεργειακός πόλεμος» ανάμεσα σε ομίλους, μεταξύ αστικών κρατών κι αναδιάταξης των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Η αστική τάξη της Πολωνίας, μιας χώρας με πληθυσμό 38 εκατ, με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και με αναπτυγμένους δεσμούς με τις ΗΠΑ, διατηρώντας εκτός των άλλων ισχυρή αγροτική παραγωγή και επίδραση στη διαμόρφωση της ΚΑΠ επιδιώκει μετά το «Brexit» να αναβαθμίσει το ρόλο της εντός της ΕΕ.

Μόνο θυμηδία προκαλούν τα κηρύγματα και των δυο πλευρών περί «δημοκρατίας και κράτους δικαίου»: Από τη μια η αντιδραστική κυβέρνηση της Πολωνίας διώκει τους κομμουνιστές, εντείνει τις διακρίσεις και το ρατσισμό σε βάρος του πολωνικού λαού με «δικαστικές» αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, κι από την άλλη η ΕΕ καλύπτει πλήρως τις αντικομμουνιστικές διώξεις στην Πολωνία κι έχει ως «βέλτιστη πρακτική» της το διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από τις κυβερνήσεις. Επεμβαίνει επικαλούμενη την απαράδεκτη διάταξη της «υπεροχής» των αντιδραστικών ευρωενωσιακών συνθηκών, στο όνομα «αξιών» κι «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προκειμένου να επωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους ενεργειακούς κι άλλους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της, η άγρια καταστολή κι επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες από την δικτατορία του κεφαλαίου αξιοποιεί εξίσου τις ευρωενωσιακες συνθήκες και τα αστικά συντάγματα πάντα σε βάρος των λαών.

Οι λαοί να μην εγκλωβιστούν στους ανταγωνισμούς της ΕΕ και των αστικών τάξεων, στους οποίους εντάσσεται και η συζήτηση περί «Pοlexit». Όπως άλλωστε απέδειξε και το «Brexit», όταν η δυσαρέσκεια εργατικών – λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της εγκλωβίζεται στις επιλογές της αστικής τάξης, χρησιμοποιείται για τα δικά της συμφέροντα. Η πάλη κάθε λαού για την αποδέσμευση της χώρας τού από την ΕΕ για να είναι αποτελεσματική, προς όφελος των συμφερόντων του, πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική εξουσία».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...