Εύβοια: Κινητοποιήσεις φορέων σε Κάρυστο και Χαλκίδα ενάντια στην εγκατάσταση νέου αιολικού πάρκου

Εύβοια: Κινητοποιήσεις φορέων σε Κάρυστο και Χαλκίδα ενάντια στην εγκατάσταση νέου αιολικού πάρκου

Με μαζικότητα πραγματοποιήθηκαν οι παράλληλες κινητοποιήσεις των φορέων της Καρύστου σε Κάρυστο και Χαλκίδα ενάντια στην εγκατάσταση νέου αιολικού πάρκου στην περιοχή.

Στα Δικαστήρια Χαλκίδας βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπία κατοίκων, φορέων, του Δημοτικού Συμβουλίου και ο δήμαρχος Καρύστου όπου εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στη θέση Κούρμαλη, στην περιοχή Λυκόρεμα. Οι κάτοικοι με συνθήματα όπως «Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, φτωχαίνει τον λαό και τα βουνά ρημάζει» και «Όχι άλλα αιολικά στης Καρύστου τα βουνά» εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω επέκταση των αιολικών πάρκων στον Δήμο Καρύστου.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν οι Στέφανος Μουτουσίδης και Δημήτρης Παρασκευάς, εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου αντίστοιχα.

Επίσης στην Κάρυστο, όπου όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά μέχρι τις 10.30 π.μ., πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι των συλλόγων της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στη συγκεκριμένη θέση αποτράπηκε από την αποφασιστική 4ήμερη κινητοποίηση των κατοίκων της Καρύστου και του Μαρμαρίου πριν ένα μήνα. Παράλληλα, την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης, μετά από αίτημα του δήμου, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για τη διακοπή των εργασιών εγκατάστασης η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Ο Στέφανος Μουτουσίδης και ο Δημήτρης Παρασκευάς, σε κοινή τους δήλωση από την κινητοποίηση στα Δικαστήρια Χαλκίδας, τόνισαν:

«Εκφράζουμε άλλη μια φορά τη στήριξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και φορέων του Δήμου Καρύστου για να μην τοποθετηθεί ο ανεμολογικός ιστός στη θέση Κούρμαλη, έργο που αποτελεί προϋπόθεση για τη μετέπειτα εγκατάσταση 17 θηριωδών ανεμογεννητριών της εταιρείας “ΑΙΟΛΟΣ” στην περιοχή Λυκόρεμα – Λιβαδάκι μια ανάσα από την Κάρυστο, οικισμούς, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, τουριστικές περιοχές και τον κάμπο της Καρύστου.

Ο Δήμος Καρύστου ήδη είναι ο πρώτος σε εγκατεστημένη αιολική ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα με περισσότερες από 600 ανεμογεννήτριες. Δεν μπορεί να “σηκώσει” καμιά άλλη ανεμογεννήτρια όπως και δεν πρέπει να προχωρήσει η εγκατάσταση σταθμών μπαταριών στην περιοχή.

Η κατάσταση που βιώνει ο λαός της Καρύστου έχει αιτία και υπεύθυνους! Είναι η πολιτική της “πράσινης μετάβασης” της ΕΕ που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, που ακολουθούν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Ο λαός της Καρύστου και της υπόλοιπης Στερεάς και Εύβοιας ξέρουν πως η πολιτική αυτή στοχεύει μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και καμιά σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος ή την εξασφάλιση φθηνού ρεύματος για τον λαό.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της Καρύστου στα Δικαστήρια Χαλκίδας και στην Κάρυστο δείχνουν τον δρόμο που μπορεί να βάλει εμπόδια στη συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Δείτε ακόμα...