Εύβοια: Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολειά στην Κάρυστο μετά τους σεισμούς

Σεισμική δόνηση - σεισμός - σεισμογράφος

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολειά στην Κάρυστο, μετά τους σεισμούς που σημειώθηκαν από τα ξημερώματα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές στην περιοχή, ανέφερε ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος.

Η αρχή έγινε με σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 6.32 π.μ. στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 7.23 π.μ., σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 7.24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. νοτιοανατολικά  των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά των Αθηνών

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος. Το γεγονός, ωστόσο, ότι σημειώνονται μετασεισμοί δείχνει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας: «Έχουμε μία δόνηση 4,7 βαθμών από την περιοχή της Εύβοιας. Το σημείο είναι κοντά στον Αλμυροπόταμο. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και, φυσικά, στην Εύβοια. Το εστιακό βάθος είναι περίπου στα 10 χιλιόμετρα, από μία περιοχή η οποία δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Δεν έχουμε στοιχεία για ρήγματα στη Νότια Εύβοια».

Δείτε ακόμα...