Εύβοια: Ο λαός έρμαιος στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, του λεγόμενου ‘κόστους΄ σε έργα υποδομής

Φωτογραφία από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020
Φωτογραφία από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

«Δεν περιμέναμε τέτοια ένταση, αλλά δεν πιαστήκαμε στον ύπνο, γι’ αυτό γλιτώσαμε τα χειρότερα», για την φονική καταστροφή στην Εύβοια, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην ΕΜΥ, η οποία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, έδωσε λάθος πληροφόρηση για την έκταση του φαινομένου κι αυτό επέδρασε στη διαχείριση από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού.

Ομως εξίσου απάνθρωπη είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανακαλύπτει ξαφνικά ευθύνες και μειωμένα αντανακλαστικά στον κρατικό μηχανισμό. Για αυτόν τον μηχανισμό που διαχειρίστηκε την Μάνδρα, το Μάτι, με τους δεκάδες καμένους και πνιγμένους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να θωρακίσει την κεντρική Εύβοια από τις πυρκαγιές και τις επακόλουθες πλημμύρες. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων, που αξιολογεί με όρους «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο τα αναγκαία έργα και τις υποδομές αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Ο λαός ζει την ανεπάρκεια και την απροθυμία του «επιτελικού» αστικού κράτους να προστατέψει την περιουσία και τη ζωή τους από τις φυσικές καταστροφές, να αποκαταστήσει πλήρως και γρήγορα τις ζημιές, με αποζημιώσεις στο 100% για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ζει την ταξική ουσία του αστικού κράτους, όταν την ίδια στιγμή, αυτό είναι ταχύτατο και επαρκέστατο όταν πρόκειται να αδειοδοτήσει, να επιχορηγήσει και να διευκολύνει με κάθε τρόπο επενδύσεις για ενεργειακά πάρκα και άλλες κερδοφόρες «τοποθετήσεις» που κάνουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή της Εύβοιας και γενικότερα.

H αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο καβγάς τους για το «112».  Και μόνο αυτό, δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα κρατικό σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης και μεταφοράς κατοίκων και παραθεριστών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ότι το «112» το μόνο που …ενεργοποιεί, είναι η ατομική ευθύνη, το «τρέξε όπως όπως για να σωθείς»!  Αυτό το κράτος της εξουσίας του κεφαλαίου, υποστηρίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ στην αντιπαράθεσή τους. Αυτό στηρίζουν απόψεις σε αρθρογραφία στον Τύπο, όπως ότι «το κράτος δεν μπορεί να είναι παντού» και ότι η καταστροφή στην Εύβοια υπογραμμίζει την «αποφασιστική σημασία της ατομικής ευθύνης» στη διαχείριση τέτοιων σοβαρών περιστατικών. Του λένε ανοιχτά ως καθήκον αυτό που όντως κάνει το αστικό κράτος : Ο εργαζόμενος, ο λαός,  να μην στηρίζεται σε αυτό. Οτι είναι ατομική ευθύνη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ατομική ευθύνη και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Κι όλα αυτά για να κρυφτεί ο πραγματικός ένοχος, να συγκαλυφθούν η τεράστια κρατική ευθύνη και η εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση.

Ενα κράτος που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, που δεν έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά του κεφαλαίου. Απέναντι σ’ αυτό το κράτος και το πολιτικό προσωπικό του, στην εξουσία του κεφαλαίου πρέπει να στρέψουν την οργανωμένη δύναμη και τη συμμαχία τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με τον αγώνα τους για τις διευρυμένες ανάγκες τους, για την δική τους εξουσία και οικονομία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...