Φ/Γ Αδρίας: Πλέοντας εκατοντάδες μίλια μακριά από την πατρίδα…

Συμμετοχή της Φρεγάτας Αδρίας στην επιχείρηση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «CLEMENCEAU 22»
Φώτο Αρχείου / Συμμετοχή της Φρεγάτας Αδρίας στην επιχείρηση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «CLEMENCEAU 22» / Πηγή: ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

Πλέοντας εκατοντάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, στο Στενό Σαρδηνίας – Κορσικής, η φρεγάτα (Φ/Γ) «Αδρίας» εντάχθηκε στη λεγόμενη Δύναμη Κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», που βρίσκεται σε αποστολή στη Μεσόγειο μέχρι τις 22/4. Εκτός από την ελληνική φρεγάτα και γαλλικά πλοία συμμετέχουν επίσης ναυτικές μονάδες του Βελγίου, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

Η φρεγάτα θα επιχειρεί μαζί τους μέχρι τις 9/2, ενώ θα γίνουν και συνεκπαιδεύσεις με άλλα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενόσω το αεροπλανοφόρο θα πλέει κοντά στην ελληνική επικράτεια. Όπως τονίζεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, η φρεγάτα συμμετέχει στη γαλλική επιχείρηση «Clemenceau 22» που πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, «διεξάγοντας προκεχωρημένες δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, με σκοπό την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων που συμμετέχουν σε αυτήν και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας της Δύναμης Κρούσης».

Σημειωτέον, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας «η αεροναυτική δύναμη θα συμμετάσχει στην επιχείρηση “Chammal” (σ.σ. γαλλική στρατιωτική επιχείρηση σε Ιράκ και Συρία), στο γαλλικό σκέλος της επιχείρησης “Inherent Resolve” και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του “Ισλαμικού Κράτους” στη Μέση Ανατολή (…) Θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ (“EUNAVFOR MED Irini”), του ΝΑΤΟ… ή μιας άλλης συμμαχίας». Ανοίγουν έτσι όλη τη βεντάλια της εμπλοκής σε μια σειρά από μέτωπα, όπου ρόλος ανατίθεται και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιχείρηση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «CLEMENCEAU 22»
Χάρτης / Επιχείρηση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «CLEMENCEAU 22» / Πηγή: Marine Nationale

Άλλωστε η συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια», η οποία σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων υλοποιείται σύμφωνα με τις σχετικές «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», τις οποίες έχουν συμφωνήσει σε στρατιωτικό επίπεδο.

Δείτε ακόμα...