Φαντάροι από Σουφλί Έβρου: “Ο νέος νόμος στα Πανεπιστήμια θα καταργηθεί στην πράξη”

Στρατός Λήμνος
Πηγή: Eurokinissi

Οι νέοι στρατευμένοι που κάνουμε τη θητεία μας έχουμε παράλληλα τις σπουδές μας να τρέχουν και βιώνουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση την τελευταία περίοδο μέσα στην πανδημία. 

Δυστυχώς έχουμε γίνει ξανά θεατές στο ίδιο έργο στο οποίο έχουν αφεθεί χρόνια τώρα οι σχολές μας στα Πανεπιστήμια στο έλεος της υποχρηματοδότησης και όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας υπολειτουργούν. 

Η ποιότητα των σπουδών έχει δεχτεί ξεκάθαρο πλήγμα αφού η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης. Η επαφή στο αμφιθέατρο που έχει ο κάθε φοιτητής με την υπόλοιπη τάξη και τον καθηγητή και το πώς αυτή συμβάλει στην αφομοίωση του κάθε επιστημονικού αντικειμένου είναι αναντικατάστατη. Δεν λείπουν όμως και τα σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν μείνει άλυτα όλη αυτή την περίοδο όπως η υποβάθμιση των εργαστηριακών μαθημάτων τα οποία δεν γίνονται ουσιαστικά όπως πρέπει ή τα προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο οδηγούν στο να χάνεται αρκετές φορές η ροή του μαθήματος από τους φοιτητές και η παρακολούθηση να καταλήγει σε Γολγοθά.

Για όλα αυτά τα προβλήματα δεν έχει παρουσιαστεί το παραμικρό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση. Δεν έχει υπάρξει το παραμικρό σχέδιο για να δοθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να μπορέσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν οι σχολές με τήρηση της προστασίας της υγείας όλων. Ουτε η παραμικρή σκέψη δεν υπάρχει για πρόσληψη νέων καθηγητών για λειτουργία ολιγομελών τμημάτων. Δημιουργία επιπλέον χώρων για να γίνονται τα μαθήματα με απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα επιλέγει να δείξει την πυγμή της απέναντι σε όλους όσους σπουδάζουν και επιλέγουν να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα σπουδών η οποία είναι απόλυτα εφικτό να υπάρχει. Παίρνει νέα μέτρα για την καταστολή οποιασδήποτε τέτοιας διεκδίκησης σπαταλώντας λεφτά με τη σέσουλα για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, εισαγωγή καμερών και άλλων συστημάτων ασφαλείας, πειθαρχικές κυρώσεις για φοιτητές, όρια σπουδών και διαγραφές με στόχο να εξασφαλίσει ότι δε θα “κουνιέται φύλλο” και ότι θα “κάθονται στα αυγά τους” οι φοιτητές χωρίς να αντιδρούν σε όλα αυτά που πλήττουν τις σπουδές τους.

Φαίνεται να έχουν υπολογίσει καλά η κυβέρνηση και το κράτος τα μέτρα καταστολής που παίρνουν το ένα μετά το άλλο για να αντιμετωπίσουν τις δίκαιες αντιδράσεις της νεολαίας και του λαού. Αυτό που έχει ξεφύγει από τους υπολογισμούς τους όμως είναι με το ποιους έχουν να κάνουν. Γιατί οι νέοι και μελλοντικοί επιστήμονες είμαστε οπλισμένοι με πολύ δύναμη και επιμονή που πηγάζει από τη μάχη που δίνουμε για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές κόντρα σε όλες τις δυσκολίες που ερχόμαστε αντιμέτωποι εμείς και οικογένειες μας σηκώνοντας όλο το οικονομικό βάρος. Σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας για να ανταπεξέλθουμε οικονομικά και να μπορέσουμε να τις ολοκληρώσουμε. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να κατακτήσουμε τη γνώση και να γίνουμε καλοί επιστήμονες στο αντικείμενο μας. Ιδιαίτερα όσοι είμαστε νέοι στρατευμένοι σηκώνουμε επιπλέον το οικονομικό βάρος αυτής της περιόδου που κάνουμε τη θητεία μας. Είναι προσβολή απέναντι σε όλη μας αυτήν την προσπάθεια ο αυταρχισμός με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν. Δεν θα τους περάσει!

Γι’ αυτό μην περιμένουν να τα υποστούμε αυτά και να το βάλουμε κάτω. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους! Ο νέος νόμος θα καταργηθεί στην πράξη, θα μείνει στα χαρτιά.

Δείτε ακόμα...