Φαντάρος από Κω: Καμία εμπλοκή με κανέναν τρόπο και μέσο στον πόλεμο!

Στρατιώτες και υπαξιωματικοί στην Κω (80 ΑΔΤΕ)
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες και υπαξιωματικοί στην Κω (80 ΑΔΤΕ) / Πηγή: Eurokinissi

Ως φαντάρος που υπηρετώ τους τελευταίους μήνες της θητείας μου στην Κω, καλώ όλους τους νέους στρατευμένους να τιμήσουμε μαζί και φέτος τους αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη κάθε Πρωτομαγιά μέχρι σήμερα. Όχι για να διατηρήσουμε έναν μουσειακού τύπου εορτασμό των μηνυμάτων της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά γιατί και φέτος αποκτούν ξεχωριστή σημασία γι’ αυτά που βιώνουμε ένα προς ένα.

Η ακρίβεια σε μια σειρά από προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης χτυπάει αλύπητα όλες τις λαϊκές εργατικές οικογένειες εδώ και καιρό, πριν τον πόλεμο ακόμα. Η επανάπαυση στα διάφορα τυράκια που ρίχνει η κάθε φορά κυβέρνηση, όπως μηδαμινές αυξήσεις στα μεροκάματα κοκ δεν πρόκειται να βγάλει πουθενά! Μονίμως μας ζητούν να κάνουμε υπομονή για την ανάπτυξη που έρχεται και καταλήγουμε να λέμε κάθε φέτος και χειρότερα, κάθε πέρσι και καλύτερα. Οι νέοι στρατευμένοι, είμαστε κι εμείς από αυτούς που μόλις απολυθούμε το καλοκαίρι ή και αργότερα, θα αναζητήσουμε δουλειά σεζόν ή αλλού, με άθλιες εργασιακές σχέσει,γιατί μόνο τέτοιες υπάρχουν πλέον, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν μεγάλοι όμιλοι του τουρισμού και άλλων κλάδων από το δικό μας ιδρώτα. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε το μοναδικό όπλο που έχουμε, τη δύναμή μας, για να τους μπούμε καρφί στο μάτι! Είναι άμεση ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων. Να μην αφήσουμε να περνάει ως δεδομένο το κλίμα καταστολής ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, με τις απεργίες να βγαίνουν παράνομες μέσα σ’ένα βράδυ!

Στέλνουμε, με αυτή την ευκαιρία, βαθύτατους χαιρετισμούς στους αγωνιστές λιμενεργάτες της COSCO, που τελευταία είδαν κι άλλον συνάδελφό τους να τραυματίζεται βαριά, από σκόπιμη αμέλεια των εργοδοτών να προβλέψουν για τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, επειδή αυτά κοστίζουν, και δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Σε όλα αυτά, έχουν έρθει να προστεθούν και οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ένας πόλεμος άδικος κι από τις δυο πλευρές, που θύματα έχει και πάλι τους λαούς, τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Ρωσίας και όλων των χωρών που εμπλέκονται στις συγκρούσεις της περιοχής.

Όπως πολλοί νέοι που είμαστε μέσα στα στρατόπεδα αυτές τις μέρες, έτσι κι εγώ ανησυχώ για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος αυτός. Καταδικάζω την εμπλοκή του λαού μας στις κόντρες που φουντώνουν στην περιοχή και δηλώνω πως σε μεγαλύτερη όξυνση του πολέμου και προσωπικά δεν θέλω να έχω καμία συμμετοχή σε αυτόν.

Όλοι οι νέοι στρατευμένοι πρέπει να δηλώσουμε τρανταχτά απ’όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας ότι δεν θέλουμε ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ με κανέναν τρόπο και μέσο στον πόλεμο! Δεν επιθυμούμε να θυσιάσουμε τις δικές μας ζωές για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας! Απαιτούμε να κλείσουν όλες οι βάσεις που υπάρχουν από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη!

Την 1η Μάη καλώ όλους τους φαντάρους να βρεθούμε μαζί και να δώσουμε το παρόν στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στις πόλεις που υπηρετούμε ή βρισκόμαστε, για να γίνουν πιο ηχηρά και πιο ξεκάθαρα τα μηνύματα κι αιτήματα των λαών!

Δεν υπάρχουν σωτήρες που θα μας βγάλουν από το βούρκο. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Βάζουμε τις δικές μας ανάγκες στο κάδρο! Παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας!

Γιατί όπως λέει και το φετινό σύνθημα της Πρωτομαγιάς, κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε!

Μάνος Παπαδάκης,
Στρατιώτης Πεζικού 282 Μ/Κ ΤΕ

Δείτε ακόμα...