Φαντάρος ΕΛΔΥΚ: Το πρόβλημα των αδειών και των πανάκριβων εισιτηρίων

Στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) Φλεβάρης 2012
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) Φλεβάρης 2012 / Πηγή: Eurokinissi

Ένα διαχρονικό πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι φαντάροι είναι αυτό των αδειών και των πανάκριβων εισιτηρίων.

Η άδεια είναι δικαίωμα κάθε στρατιώτη και ανάγκη ώστε να μπορεί να ξεφεύγει από το ασφυκτικό πλαίσιο του στρατού, ο οποίος, με βάση και τις πολιτικές αποφάσεις, σε υποχρεώνει να κάνεις μια θητεία στην οποία  δεν σου παρέχεται τίποτα, πληρώνεις από το νερό μέχρι και τα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής.
Συνεπώς είναι πολύ σημαντική η άδεια ώστε ο φαντάρος, να φορτίσει τις “μπαταρίες” του, να ασχοληθεί με την προσωπική του ζωή για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να συνεχίσει την θητεία του.

Αντί όμως οι άδειες να αποτελούν αφορμή για τα παραπάνω, γίνονται αφορμή για να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, εφόσον τα εισιτήρια κοστίζουν από 100 έως και 200 ευρώ και η ΕΛΔΥΚ καλύπτει μόνο 2 εισιτήρια για όλη η θητεία.

Επιπροσθέτως, ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τα παραπάνω είναι το διάστημα που χρειάζεται για να εγκριθεί μια άδεια, καθώς επίσημη ενημέρωση μπορεί να υπάρχει ακόμα και μια εβδομάδα πριν την άδεια, πράγμα το οποίο εκτοξεύει τα κόστη.

Η πανδημία επίσης έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα με την ακύρωση των αδειών.  Ένας στρατιώτης ο οποίος ετοιμάζεται να βγει σε άδεια, έχει τον φόβο να μην κολλήσει αυτός ή κάποιος συνοπλίτης του διότι μπαίνει αμέσως καραντίνα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ταξιδέψει και να χάνει τα λεφτά του. Η κυβέρνηση και η διοίκηση επικαλούνται την ατομική ευθύνη και δεν παίρνουν κανέναν μετρό προστασίας τόσο της  υγείας όσο και των δικαιωμάτων των φαντάρων. Λόγω των ανεπαρκών υποδομών στιβάζουν στενές επαφές με υγιείς στρατιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους, πράγμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των στρατιωτών όπως επίσης το αν θα πάρουν άδεια, είτε αυτή είναι για αναψυχή, είτε φοιτητική, είτε για οποιαδήποτε ανάγκη.

Απαιτούμε:‌  

  •  Δωρεάν εισιτήρια για όσες φορές χρειαστεί να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα!
  • Να δοθούν τώρα οι φοιτητικές άδειες σε όσους το έχουν ανάγκη! Να σταματήσει η απαράδεκτη περικοπή τους!‌    
  •  Να υπάρχει μέριμνα για ακυρώσεις ή περικοπές αδειών ώστε να μη χάνει κανένας φαντάρος τα λεφτά του.

Στρατιώτης ΠΖ Παναγιώτης Μπουγιούρης
Φαντάρος ΕΛΔΥΚ

Δείτε ακόμα...