Φεστιβάλ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ»: Οι προβολείς στρέφονται από την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Από το 49ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» οι εκδηλώσεις | Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη για τις τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην πόλη, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής.

Την περασμένη Κυριακή στον χώρο του Φεστιβάλ αντάμωσαν οι γενιές του στησίματος των «κόκκινων πολιτειών» στη Θεσσαλονίκη, σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την οποία πραγματοποίησε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με τίτλο «Χτίζοντας το Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” στη Θεσσαλονίκη, ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον».

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην προετοιμασία των «κόκκινων πολιτειών» του Φεστιβάλ όλες αυτές τις δεκαετίες. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε αναφέροντας ότι «μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, γενιές και γενιές αγωνιστών – κάποιοι απ’ αυτούς είναι και σήμερα ανάμεσά μας, άσχετα που έχουν γκρίζα μαλλιά – πάντα όμως με την ίδια αγωνία, με το ίδιο ενδιαφέρον περιμένουμε κάθε Σεπτέμβρη τις μέρες του Φεστιβάλ». Συνέχισε με μια περιοδική χρονολόγηση στο στήσιμο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, για το πώς επιλέχθηκαν οι χώροι, μέσα από ποιες δυσκολίες και αντιξοότητες στηνόταν κάθε φορά η «κόκκινη πολιτεία», και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας:

«Τι μένει σε όλους εμάς (…) που δουλέψαμε στον χώρο του Φεστιβάλ; (…) Ποια είναι η καλύτερη μέρα για όλους εμάς; Είναι η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, που μετά από πολλή δουλειά, πολλές φορές με πολλή κούραση, έχουμε πάει στο σπίτι μας, έχουμε πλυθεί, έχουμε βάλει τα καλά μας και κάνουμε τη γύρα μέσα στον χώρο του Φεστιβάλ. Εκείνη η απερίγραπτη χαρά που αισθάνεσαι, ότι ναι: Η συλλογική δουλειά, ο προγραμματισμός, το σωστό σχέδιο, τα κατάλληλα ενδιάμεσα μέτρα, το πνεύμα της αυτοθυσίας που νικάει ακόμη και τη σωματική κούραση, είναι όλα αυτά που μας βοήθησαν να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα! Και ξέρουμε όλοι μας ότι όλα αυτά δίνουν στον επισκέπτη το πώς σκέφτεται η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, πώς παλεύει για έναν άλλο κόσμο (…) Οταν λοιπόν οι πολλοί πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, θα χτίσουμε τις πιο ωραίες κόκκινες πολιτείες σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά. Είμαστε περήφανοι γιατί το Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” συμπληρώνει μισό αιώνα Ιστορίας, παραμένοντας πάντα νέο και ανατρεπτικό, βελτιώνεται, γίνεται πιο ελκυστικό για χιλιάδες νέους και νέες της Θεσσαλονίκης. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί ξέρουμε πως τα πιο όμορφα Φεστιβάλ, όπως και τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τα έχουμε ζήσει ακόμα».

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Κώστα Τσεχελίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ: «Κάνουμε τη νύχτα μέρα, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό τις ώρες που απομένουν για να συνεχίσει να γράφει Ιστορία το Φεστιβάλ και εδώ στην πόλη μας, για να αποτελέσει το 50ό Φεστιβάλ έναν μεγάλο και αξέχαστο σταθμό στους στόχους που έχουμε, αντάξιο της τεράστιας Ιστορίας του».

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν στιγμιότυπα από την 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, από το αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε το προηγούμενο διάστημα το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ενώ στο τέλος δόθηκαν αναμνηστικά σε μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που συνέβαλαν στο στήσιμο και στην προετοιμασία των Φεστιβάλ.Εκδηλώσεις στη διάρκεια του τριημέρου

Το πλούσιο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει την Πέμπτη με μεγάλους καλλιτέχνες και αφιερώματα, αναβαθμισμένο περιεχόμενο των Στεκιών του Φεστιβάλ και μια κεντρική έκθεση με θέμα «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία».

Ξεχωρίζει ακόμα την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία – Οταν η Τέχνη αντιστέκεται στη βαρβαρότητα». Θα μιλήσουν ο Εμίρ Κουστουρίτσα, σκηνοθέτης, και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σήφης Στάμου, σκηνοθέτης.

Επίσης, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι στο Αθλητικό Στέκι θα υπάρχει διήμερο αφιέρωμα στο σκάκι. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. διοργανώνεται αγώνας Σιμουλτανέ με τον σκακιστή Νάσο Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αθλητισμού του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Ομιλο Πολίχνης, διεξάγεται τουρνουά σκακιού.Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη

  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ο Σωτήρης Μπαλλάς σε ένα μουσικό αφιέρωμα από το πολιτικό τραγούδι στο λαϊκό. Μαζί του η Μέλπω Αλεξανδροπούλου.

Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Ravels.

Koza Mostra.

Γκιντίκι.

  • Μαθητική Σκηνή:

Συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα Melifluo και Αρκαντάσηδες.

Hip hop live με Tiny Jackal, Raibo και Dj Lefkay.

Μουσικό πρόγραμμα με τους Baildsa.

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη

  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη, σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τραγουδούν Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης.

Δημήτρης Μπάσης – Μαζί του η Kalliope.

  • Λαϊκή Σκηνή:

«Ορχήστρα το λαϊκό». Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας.

Βάσω Βασιλειάδου.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

«Μωζάικ».

Νεφέλη Φασούλη.

Δημήτρης Μυστακίδης.

  • Μαθητική Σκηνή:

Stand-up comedy με την Χρύσα Κατσαρίνη.

Buzz.

Anser.

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη

  • Κεντρική Σκηνή:

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσακνής, «Κίτρινα Ποδήλατα», Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser.

Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ο Κώστας Καρμπάς και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό.

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Urban Pulse.

Banda Entopica.

  • Μαθητική Σκηνή:

Rast Maqam.

Tserna.

«Κοινοί Θνητοί».

Δείτε ακόμα...