Φιέστα στη Σούδα για την «Poseidon’s Rage ’22»

EUROKINISSI

Φιέστα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σούδα για το πέρας της διμερούς αεροπορικής άσκησης «Poseidon’s Rage ’22», στο πλαίσιο της οποίας μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους .

Μιλώντας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την αμυντική τους συνεργασία» μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, με την οποία όπως είπε προσέθεσαν, για χρήση από τους Αμερικανούς, και «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα». «Και πρέπει να πω ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι είχαμε δίκιο στη στρατηγική μας προνοητικότητα», επεσήμανε, τονίζοντας ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει σημαντικό σημείο εισόδου για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και σημαντικός ενεργειακός κόμβος», πάνω στις εξελίξεις στο Ουκρανικό.

EUROKINISSI

Μπρος, εξάλλου, στις δρομολογούμενες διευθετήσεις, τόνισε ότι «η ιστορικά ταραγμένη περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει άλλες προκλητικές, επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες και συμπεριφορές. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν».

Επ’ αυτού παρέπεμψε σε αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίες και σχήματα που προχώρησαν τα τελευταία χρόνια όπως τις Συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ή το σχήμα «3+1» με Ισραήλ, Κύπρο και ΗΠΑ, έχοντάς τα οδηγό και για τις επόμενες επικίνδυνες διευθετήσεις, που αναζητούν με την Αγκυρα.

EUROKINISSI

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς, τονίζοντας π.χ. ότι «στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, η κυβέρνησή μας και οι αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, έπραξαν τα μέγιστα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ο ήδη υπάρχων ακλόνητος δεσμός μεταξύ των δύο χωρών θα γίνει ακόμα ισχυρότερος». Χαρακτήρισε, δε, την «αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας» ως «ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο». Χαρακτήρισε άλλωστε Ελλάδα και ΗΠΑ «διαχρονικούς σύμμαχους», και την Κρήτη «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», από όπου οι δυο κυβερνήσεις «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, αποτροπής και επιχειρησιακής ετοιμότητας».

Δηλώσεις στην Κρήτη έκανε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, ο οποίος αφού δήλωσε δήλωσε «τόσο χαρούμενος που η συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζονται σε τόσο υψηλό επίπεδο», επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» και κάνουν ασκήσεις «με τους περισσότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτό παρέχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Μια δήλωση λίγες μόνο ώρες μετά τον ελλιμενισμό του αντιτορπιλικού τους «USS Bainbridge» στον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, και αντίστοιχες δηλώσεις εκεί (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του 6ου Στόλου) Αμερικανών αξιωματούχων ότι «η επίσκεψη στο Aksaz παρέχει άλλο ένα μήνυμα ότι η συνοχή της συμμαχίας είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ», καθώς «η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας βασίζεται σε ένα θεμέλιο κοινών αξιών, εμπειριών, πεποιθήσεων και κοινών συμφερόντων» με την Τουρκία να χαρακτηρίζεται επίσης ως «ένας πολύτιμο σύμμαχος στο ΝΑΤΟ»…

EUROKINISSI
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...