Φιέστες και προκλήσεις μέσα σε πένθιμες μέρες

Σεμίνα Διγενή
Σεμίνα Διγενή

Δύο αιώνες από την Επανάσταση του 1821, την προπαραμονή της μεγάλης φιέστας για την κυβέρνηση και του μεγάλου πένθους για το λαό, τη μέρα των 699 διασωληνωμένων, των 3.586 κρουσμάτων και των 51 θανάτων, είδαμε μια εξοργιστική, αλλά και πραγματικά συμβολική εικόνα.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό, στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», σε στάση προσοχής, δίπλα στον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ, να γιορτάζει – με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο – πάνω σε αμερικανικό έδαφος, την εθνική ανεξαρτησία! Ολα λάθος σε μια πρόταση; Ναι, όλα λάθος.

Και η χρονική στιγμή και ο χώρος και η πρόθεση και τα λόγια και ο στόχος και όλη η παρέα. Διακόσια χρόνια από την επαναστατική ανατροπή της τυραννίας του σουλτάνου και των οθωμανικών φεουδαρχικών δεσμών, είδαμε σ’ ένα κλικ την εικόνα της Ελλάδας του 2021, στο πιο ακατάλληλο σκηνικό.

Μια φωτογραφία, με χίλιες λέξεις και τους χειρότερους συνειρμούς. Αυτόματη ανάκληση αναμνήσεων από την αλήστου μνήμης «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων». Δεν δίστασε δε ο κ. Μητσοτάκης να ξεστομίσει ανερυθρίαστα και τη θεωρία του για τους «αξιακούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με τη φίλη χώρα»!

Ε… αλίμονο, χρήσιμη επισήμανση. Η φίλη χώρα μάς δίδαξε …την αξία της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής χούντας, που κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, με τη συμβολή της CIA. Ξεχνάει ο ελληνικός λαός το αμερικανόδουλο χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο ή μήπως του διαφεύγουν η απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου και η κατοχή του 40% του νησιού απ’ τα τουρκικά στρατεύματα;

Φροντίζει με κάθε τρόπο η «φίλη χώρα» να μην ξεχνάμε ούτε αυτό που ήμασταν ούτε αυτό που είμαστε για εκείνην. Δηλαδή, μια ακόμη «επένδυση» μακράς πνοής – σύμφωνα και με τον Τρούμαν το 1947 – με χαμηλό, σε σχέση με την απόδοση, κόστος. Μια χώρα που χαίρει – σύμφωνα με τον Πομπέο – της «εκτίμησης των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της».

Πράγματι, ζωτικές συνεισφορές στα δολοφονικά τους σχέδια στην περιοχή. Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε – με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο – να αποθεώσει την «αμερικανική δημοκρατία» ως «ανθεκτική και με βαθιές ρίζες». Ναι, αυτήν την ίδια δημοκρατία που όλοι εμείς γνωρίζουμε ως δημοκρατία πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό, άγριας εκμετάλλευσης και φτώχειας στο εσωτερικό, που κλυδωνίζεται από τους κραδασμούς που γεννούν οι μεγάλες αντιθέσεις.

Προκλήσεις στην αρμάδα του θανάτου

Την περασμένη Τρίτη διαπιστώσαμε πάλι, με το ίδιο αίσθημα ναυτίας, την αμερικανίλα, με την οποία προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης να διαπράξει (πάντα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο) ιστορικούς παραλληλισμούς για να τιμήσει τη σημερινή …αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ασχετα αν αυτοί οι παραλληλισμοί δεν «κουμπώνουν» δεσμούς της Επανάστασης του 1821 με την Αμερικανική Επανάσταση, αλλά μόνο με το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα η «προστάτις δύναμη» και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της σύγχρονης «Ιερής Συμμαχίας», που είναι το ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», στη Σούδα, στην αρμάδα του θανάτου, όπως χαρακτηρίζεται, σηματοδοτεί, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την εμπλοκή μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Ο πολυσυζητημένος στρατηγικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που προωθήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται από τη ΝΔ, μόνο ασφάλεια δεν εμπνέουν και σίγουρα δεν διασφαλίζουν ειρήνη και δεν λειτουργούν ως «αντίβαρο» στην τουρκική προκλητικότητα.

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αυτή η συμπεριφορά έχει κάλυψη και εκδηλώνεται θρασύτατα, με τις ευρωατλαντικές πλάτες; Μήπως μας διαφεύγει πως το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο συμμετείχε πριν από λίγο καιρό σε κοινές ασκήσεις με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο; Μία είναι η ουσία.

Οι επικίνδυνες εξελίξεις σε όλο το τόξο από τη Μ. Ανατολή έως τα σύνορα με τη Ρωσία κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτική την απαίτηση να κλείσει η βάση της Σούδας (που διαχρονικά έχει παίξει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους και τις επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α.). Η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς και μας μετατρέπουν σε στόχο, πρέπει να σταματήσει.

Κοινή δράση και επαγρύπνηση

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε ότι αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως και να λέγονται, έχουν δεν έχουν κυβερνήσει, δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα. Καλούμε σε κοινή δράση, σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Για να μη γίνει το νησί μας και η χώρα παρανάλωμα πυρός. Για να κλείσει οριστικά η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας».

Της Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ, από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 27-28/3/21

Δείτε ακόμα...