Φιλιππίνες: Πρόσβαση σε ακόμη 4 στρατιωτικές βάσεις παραχωρούν στις ΗΠΑ με το βλέμμα στην Κίνα

Αεροναυτική Βάση των ΗΠΑ Sabic Bay στις Φιλιππίνες
Φώτο Αρχείου / Αεροναυτική Βάση των ΗΠΑ Sabic Bay στις Φιλιππίνες / Πηγή: NARA

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία που θα δώσει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι δύο σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

Ο ευρωατλαντικός άξονας προετοιμάζεται ολοένα και περισσότερο για μια παρατεταμένη σύγκρουση που στόχο έχει τον «στρατηγικό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ, την Κίνα που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ουάσιγκτον και Μανίλα συμφώνησαν να επεκταθεί προϋπάρχουσα συμφωνία για να συμπεριλάβει τέσσερις επιπλέον βάσεις «σε περιοχές στρατηγικής σημασίας», γνωστοποίησαν τα μέρη με κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Άμυνας.

Η «συμφωνία διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA) είχε συναφθεί αρχικά το 2014.

Οι ΗΠΑ διέθεσαν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις όπου είχαν ήδη πρόσβαση οι ένοπλες δυνάμεις τους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.

Η συμφωνία εγγυάται την πρόσβαση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων, προβλέπει κοινή εκπαίδευση, τη μεταφορά εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών όπως διάδρομοι αποπροσγειώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υλικού. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μολαταύτα δεν χαρακτηρίζεται μόνιμη.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε τη χώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, που είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Καρλίτο Γκαλβές αφού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος τον νεότερο.

Η Ουάσιγκτον επιδίωκε να αποκτήσει νέες επιλογές στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο σχεδιασμών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κίνησης της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το νησί της Ταϊβάν.

Αν και στην κοινή ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς βρίσκονται οι τέσσερις βάσεις, στη Μανίλα είχε ανακοινωθεί πρόσφατα πως η Ουάσιγκτον ήθελε πρόσβαση στη βόρεια Λουζόν -την περιοχή των Φιλιππίνων που βρίσκεται πλησιέστερα στην Ταϊβάν- και στο νησί Παλάουαν, απέναντι στα διεκδικούμενα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...