Φιλιππίνες: Στη δίνη του ισχυρού τυφώνα Ράι

Ο τυφώνας Ράι Κατηγορίας 4 που χτυπά τις Φιλιππίνες (16 και 17/12/2021)
Ο τυφώνας Ράι Κατηγορίας 4 που χτυπά τις Φιλιππίνες (16 και 17/12/2021) / Πηγή: BBC WEATHER

Στη δίνη του ισχυρού τυφώνα Ράι είναι οι Φιλιππίνες, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο τυφώνας που συνοδεύεται από σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, πλησιάζει τις κεντρικές και τις νότιες Φιλιππίνες. Οι άνεμοι που φέρνει το ακραίο καιρικό φαινόμενο έχουν ταχύτητα 165 χιλιομέτρων ανά ώρα που μπορεί να έχει αυξηθεί ακόμη και στα 195 χιλιόμετρα όταν θα φθάσει το απόγευμα (τοπική ώρα) στο τουριστικό νησί Σιάργκαο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων.

Καταστροφικοί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν (…) σοβαρές ζημιές σε κτιριακές δομές και στη βλάστηση

Κίνδυνος φονικών πλημμυρών κατά μήκος των ακτογραμμών

Μετεωρολογική Υπηρεσία Φιλιππίνων
Ο τυφώνας Ράι Κατηγορίας 4 που χτυπά τις Φιλιππίνες (16 και 17/12/2021)
Ο τυφώνας Ράι Κατηγορίας 4 που χτυπά τις Φιλιππίνες (16 και 17/12/2021) / Πηγή: BBC WEATHER

Σύμφωνα με την υπηρεσία πρόληψης καταστροφών των Φιλιππίνων, περίπου 45.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πήγαν σε καταφύγια, ανάμεσά τους αρκετοί τουρίστες, που απολάμβαναν τις περίφημες παραλίες του νησιού και τις περιοχές του που προσφέρονται για καταδύσεις.

Ο τυφώνας Ράι θα πλήξει τις Φιλιππίνες αρκετά καθυστερημένα τη φετινή περίοδο. Οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στον Ειρηνικό Ωκεανό σχηματίζονται μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου. Ο τυφώνας αυτός Κατηγορίας 4 αναμένεται να κινηθεί από τα ανατολικά προς τα δυτικά νησιά του αρχιπελάγους τις επόμενες ημέρες, περνώντας από τα νησιά Μιντανάο και Παλάουαν, προτού κινηθεί προς την κατεύθυνση της Νότιας Σινικής Θάλασσας, προς το Βιετνάμ.

Αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν δεκάδες πτήσεις, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου πολλών πορθμείων και τις οδικές μετακινήσεις σε τομείς των κεντρικών και νότιων Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στα λιμάνια.

Οι Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος 7.600 και πλέον νησιών, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες που συχνά σπέρνουν την καταστροφή, μετατρέποντας σπίτια σε συντρίμμια, σαρώνοντας υποδομές και σοδειές σε ήδη φτωχές περιοχές.

Πηγή: cnn.gr, bbc weather

Δείτε ακόμα...