Φινλανδία: Έναρξη διαλόγου για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο NATO

Φινλανδικά στρατεύματα στην Νατοϊκή άσκηση Trident Juncture 18 μαζί με Σουηδία και Νορβηγία
Φώτο Αρχείου / Φινλανδικά στρατεύματα στην Νατοϊκή άσκηση Trident Juncture 18 του ΝΑΤΟ μαζί με Σουηδία και Νορβηγία / Πηγή: TWITTER

Στο φινλανδικό Κοινοβούλιο επιδίδεται σήμερα η «λευκή βίβλος» για τη στρατηγική κατάσταση, που καταρτιζόταν από τις αρχές του Μάρτη και αποτελεί την έναρξη του διαλόγου για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο NATO. Η Φινλανδία «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες με κορύφωση την λεγόμενη «αγορά του αιώνα» των 64 μαχητικών F-35 που ανακοίνωσε τον Δεκέμβρη του 2021 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αντιαμερικανικής αρθρογραφίας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της οποίας ιστορικά αντιτασσόταν στην ένταξη στο NATO, εκτίμησε την περασμένη βδομάδα ότι ο διάλογος θα έχει αποπερατωθεί μέσα στο καλοκαίρι και ενδεχομένως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του NATO, την 29η και 30ή Ιούνη στη Μαδρίτη.

Η Μαρίν μεταβαίνει σήμερα στη Σουηδία, όπου θα έχει συνομιλίες με την Σουηδή ομόλογό της Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον, επίσης σοσιαλδημοκράτισσα και επίσης ολοένα λιγότερο αντιτιθέμενη στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι Σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ξεκινούν εσωκομματικό διάλογο για το ζήτημα. Το ακροδεξιό κίνημα των Δημοκρατών της Σουηδίας εκφράστηκε για πρώτη φορά υπέρ της υποψηφιότητας προς ένταξη στο NATO, αν υποβάλει τέτοια και η Φινλανδία.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες βδομάδες πως η πόρτα είναι ανοικτή για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ήδη εταίρους της συμμαχίας από τα τέλη του ψυχρού πολέμου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη πως θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες, πολιτικές και στρατιωτικές» εάν ενταχθούν στο NATO.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...