Φινλανδία: Η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση όπλων έναντι τιμήματος 323εκ

Σημαίες Φινλανδία - ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε τη δυνητική πώληση 80 και πλέον όπλων ακριβείας στη Φινλανδία έναντι τιμήματος 323 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενόψει της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο NATO.

Το Ελσίνκι θέλει να αγοράσει 40 τακτικούς πυραύλους και 48 κατευθυνόμενες βόμβες για τη φινλανδική πολεμική αεροπορία, προκειμένου να αυξήσει την επιθετική δυνατότητά της, σύμφωνα με τα στάνταρτ του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας και τη Σκανδιναβία σε πυριδιταποθήκη.

Ο AIM 9X Block II, ή «Sidewinder», είναι πύραυλος αέρος-αέρος, βραχείας εμβέλειας, κατευθυνόμενος με υπέρυθρες ακτίνες, που «κλειδώνει» τον στόχο αξιοποιώντας τη θερμότητα των κινητήρων του. Παράγεται από τη «Raytheon». Η AGM-154 JSOW (ή «Joint standoff weapon») είναι κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας μέσου βεληνεκούς, έχει τη δυνατότητα να πλανάται στον αέρα επιτρέποντας τη ρίψη από απόσταση ασφαλείας. Παράγεται επίσης από τη «Raytheon».

Το βασικό μαχητικό της φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας είναι σήμερα το F/A-18C Hornet, που προβλέπεται να αντικατασταθεί σταδιακά από το F-35 αρχής γενομένης το 2026.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δείτε ακόμα...