Φινλανδία: «Καταρχήν ναι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ από το Κοινοβούλιο

Σημαίες Φινλανδία - ΝΑΤΟ

Οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες της  Φινλανδίας είπαν σήμερα ένα πρώτο «ναι» στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αφού εξέφρασαν την καταρχήν υποστήριξή τους σε κάποια μορφή μιας στρατιωτικής συμμαχίας. 

Οκτώ αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων στους 10 εξέφρασαν την υποστήριξή τους είτε για ένταξη στο ΝΑΤΟ είτε για μια στρατιωτική ευθυγράμμιση.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση για το ενδεχόμενο η σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βήμα αποσταθεροποίησης της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην περιοχή και θα μετέτρεπε τη χώρα σε στόχο της Ρωσίας σε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν απέφυγαν να αναφέρουν το ΝΑΤΟ στις ομιλίες τους, αλλά εξέφρασαν ωστόσο την υποστήριξή τους στην ιδέα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών στην πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, το Κόμμα του Κέντρου δήλωσε ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Γιούσι Σάραμο, αρχηγός της λεγόμενης «Αριστερής Συμμαχίας», η οποία έχει 16 έδρες στο κοινοβούλιο των 200 εδρών και αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μάριν, είπε ότι δεν πρέπει να ληφθεί βιαστική απόφαση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στηρίξει την ένταξη.

Η Φινλανδία είναι στενός εταίρος με το ΝΑΤΟ, αλλά διατηρεί στρατιωτικά αδέσμευτο καθεστώς. Τώρα, ωστόσο, «η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας χρειάζεται ενίσχυση και η απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ληφθεί εντός εβδομάδων», είπε η Μάριν.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης την πρόθεσή της να παρακαμφθεί η άμεση τοποθέτηση του φινλανδικού λαού επί του θέματος, λέγοντας ότι η υποστήριξη για ένταξη στη λυκοσυμμαχία θα μπορούσε να μετρηθεί «μέσω κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αντί δημοψηφίσματος», αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για μια τέτοια ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...