Φινλανδία: Ο Αλεξάντερ Στουμπ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της χώρας

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, που τον στήριξε ο «κεντροδεξιός» Εθνικός Συνασπισμός, αναδείχθηκε πρόεδρος της Φινλανδίας απέναντι στον αντίπαλό του, πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, από το κόμμα των Πρασίνων.

Τα οριστικά αποτελέσματα δίνουν το 51,6% των ψήφων στον Στουμπ, έναντι 48,4% για τον Χααβίστο, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στον δεύτερο γύρο στο 70,7%.

Ο νέος πρόεδρος που είχε διατελέσει πρωθυπουργός την διετία 2014-15, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Μάρτη.

Έχοντας περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του κράτους, που εκλέγεται για θητεία έξι ετών, ηγείται της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση. Είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Ο ρόλος του προέδρου αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιόμετρα με τη Ρωσία. Μάλιστα το Ελσίνκι έκλεισα τον Νοέμβρη τα σύνορά του με τη Ρωσία εν μέσω αύξησης των διελεύσεων μεταναστών, μέτρο που είχαν υποστηρίξει όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές.

Ο τρόπος με τον οποίο το ΝΑΤΟ θα αναπτυχθεί στη Φινλανδία «θα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα έργο που θα επωμισθεί ο νέος πρόεδρος», σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...