Φοιτητές Ιατρικής Θεσσαλονίκης – Υγεία: Στο επίκεντρο η κάλυψη των λαϊκών αναγκών

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας προκάλεσε έντονη ανησυχία σε όλο τον λαό. Οι δραματικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, με τους χιλιάδες νεκρούς και τους συναδέλφους γιατρούς να καλούνται, να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει ήταν ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης. Εικόνες σαν αυτές που είδαμε στην Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και μια σειρά άλλες χώρες, έρχονται να αναδείξουν με τον πιο τραγικό τρόπο τη γύμνια των συστημάτων υγείας πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως, τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, το σμπαράλιασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συνολικότερα, την πολιτική  εμπορευματοποίησης της Υγείας, το σάπιο δίπτυχο «κόστος-όφελος» που είναι γραμμένο σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Οι φοιτητές Ιατρικής βλέποντας τον τιτάνιο αγώνα που καταβάλλουν καθημερινά με αυταπάρνηση  οι υγειονομικοί δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Έπειτα από πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ αποφασίσαμε, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να συμβάλουμε στη μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία για την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού.

Η πρωτοβουλία μας αυτή, καμία σχέση δεν είχε με τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για εθελοντές. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, καθώς οι διεκδικήσεις μας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που εγκληματεί σε βάρος της υγείας μας.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Γνωρίζουμε και τους υπεύθυνους αυτής. Οι σημερινοί κυβερνώντες όπως και οι προηγούμενοι είναι αυτοί που έκλεισαν νοσοκομεία, μείωσαν το υγειονομικό προσωπικό, «πετσόκοψαν» τους προϋπολογισμούς και τα κονδύλια για την υγεία. Είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα εμπαίζουν τον ελληνικό λαό εξαγγέλλοντας προσλήψεις «σταγόνα στον ωκεανό» που δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να καλυφθούν οι 30.000 κενές θέσεις σε προσωπικό όπως καταγράφονταν πριν την έναρξη της πανδημίας.

Εμάς δεν μας βρίσκουν συνένοχους…

Η αυξημένη συμμετοχή των συμφοιτητών μας σ’ αυτήν την πρωτοβουλία είναι η απόδειξή της μεγάλης απήχησης που βρίσκουν τα αιτήματα που θέσαμε από κοινού με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών. Με κεντρικό σύνθημα: Δεν μένουμε σιωπηλοί. Στις 7 Απρίλη Πανελλαδική ημέρα δράσης για την Υγεία δεκάδες φοιτητές Ιατρικής ενώσαμε την φωνή μας με τους υγειονομικούς και διεκδικήσαμε μόνιμες προσλήψεις και εξοπλισμό σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας ασθενών με covid19, μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς, επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που από τη μία μέρα στην άλλη μετονομάζονται από ήρωες σε εγκληματίες, σε αυτούς που και πριν την πανδημία δούλευαν εξαντλητικά ωράρια (απλήρωτοι για μήνες πολλές φορές), σε αυτούς που ακόμα και τώρα δουλεύουν με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου με τον κίνδυνο της μη ανανέωσης να καραδοκεί.

Ο αγώνας τους είναι αγώνας μας, είναι αγώνας όλου του ελληνικού λαού.

Πιστεύουμε ότι η πανδημία του κορονοϊού πρέπει να αποτελέσει επιπλέον, έδαφος προβληματισμού και αμφισβήτησης. Το επιχείρημα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας μπορεί να συμβαδίσει, πόσο μάλλον να προωθήσει την κάλυψη των αναγκών του λαού σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καταρρέει μπροστά στα μάτια μας με τον πιο τραγικό τρόπο.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από την πλήρη ανεπάρκεια του συστήματος υγείας σε χώρες όπως οι Η.Π.Α και η Μ. Βρετανία που έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς, μέχρι την αισχροκέρδεια γύρω από τα μέσα ατομικής προστασίας και τους ανταγωνισμούς για την παρασκευή του εμβολίου αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτό που φαντάζει κρίση σε εμάς αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρόν για την κερδοφορία των εταιριών του κλάδου.

Είναι πλέον ξεκάθαρο όσο ποτέ ότι η επιστήμη μας δεν χωράει στη λογική του κέρδους, ότι η ιατρική έρευνα και η λειτουργία του συστήματος υγείας μπορούν και  πρέπει να έχουν στο επίκεντρό τους την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα σύστημα υγείας όπου οι δυνατότητες τις σύγχρονης εποχής, οι εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούν να κινητοποιηθούν για την πρόληψη και την θεραπεία της πλατιάς μάζας του λαού.

Φοιτητής Ιατρικής Θεσσαλονίκης

Δείτε ακόμα...