Φοιτητές: «Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι!»

Φοιτητές: «Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι!»

Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας απλώνεται το κάλεσμα κλιμάκωσης του μεγάλου αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης, με σημείο συνάντησης το αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι!», τονίζεται από τους φοιτητικούς συλλόγους, που από τον Γενάρη με συνεχείς κινητοποιήσεις και μέσα από μαζικές διαδικασίες έχουν στριμώξει την κυβέρνηση. Έχουν κάνει τον αγώνα τους υπόθεση όλης της κοινωνίας, έχουν βάλει μπροστά τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες, σηκώνοντας ανάστημα απέναντι στις προσπάθειες καταστολής, με το δίκιο του αγώνα.

Στο πλευρό τους στέκονται εργατικά σωματεία και φορείς που κατά δεκάδες έχουν καταδικάσει το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, φορείς της ακαδημαϊκής και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι μαθητές, που δίνουν το «παρών» και στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Καθημερινές πολύμορφες δράσεις

Μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, φοιτητικοί σύλλογοι από τους περισσότερους από 100 που στηρίζουν το συλλαλητήριο, προχωρούν σε πολύμορφες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα πικετοφορία, ξεκινώντας από την πλατεία στο Μοναστηράκι και καταλήγοντας έξω από τη Βουλή, όπου συνεχιζόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση και αποκλεισμό της Πρυτανείας του ΑΠΘ από τις 7 το πρωί και μεγάλο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, διδάσκοντες και διοικητικοί συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΕΣΔΕΠ και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, καλούν σε συγκέντρωση σήμερα από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ., και αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. στην Πρυτανεία. Χτες, οι φοιτητικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης ανάρτησαν πανό στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στο κέντρο της πόλης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων Λάρισας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εργαζόμενοι στο πλευρό των φοιτητών

«Η Εκπαίδευση των παιδιών μας δεν είναι κόστος. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία – πτυχία με αξία. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τώρα να αποσυρθεί!», δηλώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τονίζει: «Την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνουμε μαζικό “παρών”. Εργαζόμενοι και συνδικάτα μαζί με τους φοιτητές, τους μαθητές δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και στην καταστολή».

Με στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη, από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, απεργία αύριο Παρασκευή και συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, σήμερα και αύριο, στήριξη και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, σύλλογοι διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων απορρίπτουν το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν σωματεία εκπαιδευτικών. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκηρύσσει για αύριο 3ωρη στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 11 π.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

«Άδικο να αγοράζονται τα όνειρα»

Με αποχές, καταλήψεις, συμμετοχή στο συλλαλητήριο κλιμακώνουν τον αγώνα και οι μαθητές στο πλευρό των φοιτητών. «Για να μη γίνει η αδικία νόμος στην Παιδεία μας, για να έχουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας τι είναι δίκαιο και άδικο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. «Άδικο η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους. Να αγοράζονται τα όνειρα! Γιατί με το νομοσχέδιο οι πολλοί με 9.000 μόρια δεν θα περνάμε ούτε απέξω από το πανεπιστήμιο και όποιοι λίγοι έχουν 120.000 ευρώ και γράφουν 9.000 θα σπουδάζουν Ιατρική. Εμείς θα πρέπει να βγάλουμε 18 για να περάσουμε δημόσια Νομική, ενώ στην ιδιωτική η ΕΒΕ θα είναι περίπου 8! Δίκαιο είναι το σχολείο να βοηθά ισότιμα όλα τα παιδιά να προοδεύουν, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν και να μην τα διαχωρίζει σε πλούσια και φτωχά», τονίζεται αφοπλιστικά από τους μαθητές.

Κάλεσμα στις Ενώσεις Γονέων, στους συλλόγους και κάθε γονιό ξεχωριστά να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα όνειρα και τις προσπάθειες των παιδιών μας! Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο! Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές – πτυχία με αξία!».

Δείτε ακόμα...