Φοιτητικές Εκλογές: Σήμερα στέλνουν μήνυμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής με «Πανσπουδαστική» πρώτη ξανά

Φοιτητικές Εκλογές: Σήμερα στέλνουν μήνυμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής με «Πανσπουδαστική» πρώτη ξανά

Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, που μιλούν με τη συμμετοχή τους στις φοιτητικές εκλογές που γίνονται στην πλειοψηφία των Συλλόγων τους σε όλη τη χώρα. Σήμερα οι φοιτητές, επιλέγοντας τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», δίνουν δύναμη στη δύναμή τους, που βρίσκεται στη διεκδίκηση, στην αλληλεγγύη, στη συλλογικότητα!

Οι φοιτητικές εκλογές είναι η μεγαλύτερη κάλπη της νεολαίας, που θα δώσει την ετυμηγορία της δέκα μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, που με πρωτιά ξανά της «Πανσπουδαστικής» μπορεί να στείλει μήνυμα απόρριψης και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, ενίσχυσης του συλλογικού αγώνα για τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Θυμίζουμε ότι οι περσινές φοιτητικές εκλογές ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές, σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά, με ποσοστό 33,5%, σπάζοντας την πρωτοκαθεδρία που διατηρούσε η ΔΑΠ για 35 χρόνια. Από τους 260 Συλλόγους που καταγράφηκαν στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα των εκλογών, με πάνω από 52.000 φοιτητές που προσήλθαν στις κάλπες, η «Πανσπουδαστική» κατέκτησε πρωτιά στους 118 Συλλόγους, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε 15 πανεπιστήμια.

Αυτό το αποτέλεσμα έδωσε ώθηση στην αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σε σχετικό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Η στάση και η δράση των φοιτητών όλη τη χρονιά δίνουν την απάντηση. Το φοιτητικό κίνημα βρέθηκε πιο δυνατό και σε θέση μάχης για όλα όσα έχουν ανάγκη οι φοιτητές. Βρέθηκε πιο έτοιμο και οργανωμένο όπου χρειάστηκε, με αποκορύφωμα τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ώστε να μη συγκαλυφθεί στη συνείδηση του λαού μας το έγκλημα στα Τέμπη και οι ευθύνες των κυβερνήσεων, του κράτους και της εταιρείας.

Με την “Πανσπουδαστική” πρώτη δύναμη πολλαπλασιάστηκε η δύναμη των φοιτητικών συλλόγων. Εμποδίστηκε η εφαρμογή ψηφισμένων νόμων, όπως η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων με διαβλητές ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία, η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των συγκεκριμένων σχολών κ.ά. Δυνάμωσε ο αγώνας για τη διεκδίκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχολές που προέκυψαν από την πανεπιστημιοποίηση των πρώην ΤΕΙ και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Μπήκαν στο επίκεντρο οι διεκδικήσεις για τη φοιτητική μέριμνα, όπως η σίτιση, η μετακίνηση, η στέγαση των φοιτητών, πετυχαίνοντας νίκες σε αρκετές πόλεις και Ιδρύματα. Πλήθυναν οι επιμορφωτικές εκδρομές και εκδηλώσεις – σεμινάρια, οι πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις των φοιτητικών συλλόγων, που αποτέλεσαν ανάσα μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα. Συναντήθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με τον αγώνα των εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων του λαού και της νεολαίας. Δυνάμωσε η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους το είχαν ανάγκη, όπως οι απεργοί εργάτες σε διάφορους χώρους, αλλά και πυρόπληκτοι στη χώρα μας, οι σεισμόπληκτοι στη γειτονική Τουρκία και Συρία κ.λπ.

Γι’ αυτό και το φετινό σύνθημα, “Κάναμε το βήμα – τολμάμε το άλμα. Μόνοι τους και όλοι μας”, αποτελεί κάλεσμα προς τους φοιτητές να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο της ελπίδας, να μη γυρίσουν πίσω στο καθεστώς των συλλόγων που οι φοιτητές την επομένη των εκλογών “έψαχναν” τους εκπροσώπους τους, που τα ΔΣ δεν τα γνώριζε κανείς και ήταν εξαφανισμένα από κάθε ανάγκη και διεκδίκηση των φοιτητών. Αυτό ήταν και είναι το καθεστώς εκεί που κυριαρχεί η ΔΑΠ, η παράταξη που τόλμησε να καταγγείλει ακόμα και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών, η παράταξη της “αριστείας” των ρουσφετιών, αλλά και της προσπάθειας ενορχήστρωσης εκτεταμένης νοθείας, όπως έχει καταγγελθεί τις τελευταίες μέρες με συγκεκριμένα στοιχεία».

Τα έγκυρα αποτελέσματα στο site της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Την ευθύνη των εκλογών έχει η εφορευτική επιτροπή σε κάθε σύλλογο. Οι φοιτητές ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι κάλπες στους περισσότερους συλλόγους ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, εκτός από περιπτώσεις όπου η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει διαφορετικά. Τα αποτελέσματα εκδίδονται από τις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων.

Στο site της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» (http://www.pksekloges.gr) θα αναρτώνται απόψε από τις 19.00, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, τα μόνα έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

Με συνεχή ανανέωση θα αναρτώνται τα αποτελέσματα ανά φοιτητικό σύλλογο, ανά ίδρυμα και τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά.

Στην ιστοσελίδα μπορεί επίσης να δει κανείς αναλυτικά και τα περσινά αποτελέσματα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...