Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Έξω η Αστυνομία από τις σχολές – Παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές!

Το σύνθημα «Έξω η πανεπιστημιακή αστυνομία από τις σχολές! Οι φοιτητές παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές!» δόνησε το απόγευμα της Πέμπτης το κέντρο της Αθήνας, στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ και ΕΚΠΑ, ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΕΜΠ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και ο ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη».

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια, με τους διαδηλωτές να κατακλύζουν τον χώρο και να δηλώνουν ότι δυναμώνουν κάθε μέρα που περνάει τον αγώνα τους για τις σπουδές τους.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν την ισχυρή αστυνομική παρουσία και απαίτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί από τον χώρο και από τις σχολές τους, ενώ εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων διαμαρτυρήθηκαν στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ζητώντας να μάθουν με ποιου εντολή και γιατί η συγκέντρωση ήταν περικυκλωμένη από τα ΜΑΤ.

Το συλλαλητήριο συνεχίστηκε με μαζική πορεία προς το Σύνταγμα, με τους φοιτητές να κάνουν ξεκάθαρο προς την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ούτε στο ΕΚΠΑ ούτε πουθενά η αστυνομία πόδι δεν πατά», «30 εκατομμύρια για σύγχρονες σπουδές, όχι για αστυνομία και διαγραφές», «έξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές» και «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία έξω απ’ τις σχολές μας η αστυνομία».

Τη στιγμή του η πορεία περνούσε έξω από το υπουργείο Εργασίας, το σύνθημα «φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» δυνάμωσε.

Μιλώντας έξω από το υπουργείο, ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΔΣ του ΦΣ Φυσικού του ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για το υπουργείο όπου τις προηγούμενες μέρες τα εργατικά σωματεία διαδήλωσαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της «Μαλαματίνα» αλλά και για να καταδικάσουν το εργοδοτικό έγκλημα με θύμα τον 17χρονο διανομέα.

Σε μια συμβολική κίνηση, οι φοιτητές έριξαν κόκκινη μπογιά στην είσοδο του κτιρίου, βάφοντας την, όπως τόνισαν, στο χρώμα του αίματος των δολοφονημένων εργατών.

Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, το οποίο φωτίστηκε από τα βεγγαλικά που άναψαν οι φοιτητές, συνεχίζοντας να φωνάζουν δυνατά τα συνθήματά τους.

Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του ΦΣ Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι με το μαζικό συλλαλητήριο οι φοιτητές δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση, όπως έκαναν στα αμφιθέατρα, στις γενικές συνελεύσεις και στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Αναφέρθηκε στα όσα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους με το κύμα της ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, στα ζητήματα της στέγασης και στις εξελίξεις με την εφαρμογή του νομου-πλαίσιο. «Θα δίνουμε κάθε μέρα τον αγώνα μας» σημείωσε, «έχουμε τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε».

Η μαζική πορεία κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ, όπου ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, με τους φοιτητές να στήνουν νέο φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές και να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στη σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων, όπου θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.


Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...