Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας - 01/03/2022
Παντελής Θεοδωρόπουλος, νέος στρατευμένος και φοιτητής στο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα – 01/03/2022

Ένα βροντερό «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας, μαζί με την αλληλεγγύη στους λαούς της περιοχής, εκφράστηκε στο μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, στο κέντρο της πόλης. Ξεχωριστή στιγμή στο μαχητικό συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, ήταν η στιγμή που απεύθυνε χαιρετισμό ο Παντελής Θεοδωρόπουλος, νέος στρατευμένος και φοιτητής. Ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων… «Οι νέοι στρατευμένοι ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό και τη νεολαία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Αναλυτικότερα

«Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, Ρωσίας. Έξω οι βάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ», αναγραφόταν στο πανό τους.

Με συνθήματα όπως «Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή, έξω από την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη ελπίδα η πάλη των λαών», «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», φοιτητές και φοιτήτριες διατράνωσαν την αντίθεσή τους με την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη.

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας - 01/03/2022

Στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Συντάγματος, οι συγκεντρωμένοι έγραψαν με κόκκινη μπογιά στο οδόστρωμα «Όχι στον πόλεμο, καμία εμπλοκή», ενώ τα κόκκινα καπνογόνα φώτισαν τη νύχτα.

Νωρίτερα, στα Προπύλαια, χαιρέτισαν η Χρύσα Λεμπέση-Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού – Αρχαιολογικού του ΕΚΠΑ, καθώς και ο Παντελής Θεοδωρόπουλος, στρατευμένος νέος, που καταδίκασαν με τη σειρά τους τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας, να μην σταλεί κανένας Έλληνας φαντάρος ούτε στην Ουκρανία, ούτε πουθενά στο εξωτερικό.

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας - 01/03/2022

«Όλοι μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα όμως η αγωνία, η οργή, η ανησυχία βρίσκουν διέξοδο στο σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο. Εδώ είναι η απάντηση στο ερώτημα “τι να κάνουμε”», τόνισε η Χρ. Λεμπέση-Πάκου. Στο πλαίσιο των αποφάσεων των Συλλόγων που κάλεσαν στο χτεσινό συλλαλητήριο αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που «ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου, μας κάνει θύτη αλλά και θύμα και στόχο αντιποίνων». «Οι φοιτητές έχουμε μία επιλογή: Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον φόνο για αυτό και απαιτούμε να σταματήσει η συμμετοχή και οι διευκολύνσεις προς τους φονιάδες των λαών», σημείωσε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως «βλέπουμε καθαρά – δεν θα ζυγίσουμε για να διαλέξουμε ιμπεριαλιστή», πως οι φοιτητές διαλέγουν την πλευρά των λαών παλεύοντας με αυτούς, για αυτούς.

Παντελής Θεοδωρόπουλος: «Οι νέοι στρατευμένοι ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό και τη νεολαία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»

Ξεχωριστή στιγμή στο μαχητικό συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, ήταν η στιγμή που απεύθυνε χαιρετισμό ο Παντελής Θεοδωρόπουλος, νέος στρατευμένος και φοιτητής.

«Ως φοιτητής που υπηρετώ σήμερα την στρατιωτική μου θητεία, μόνο δύναμη, κουράγιο και αντοχή μπορεί να μου δώσει το σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του, δηλώνοντας: «Είμαστε παιδιά του ελληνικού λαού που υπηρετούμε τη θητεία μας με χίλια δυο προβλήματα και ελλείψεις τα οποία με ψηλά το κεφάλι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στα στρατόπεδα. Δεν παρουσιαστήκαμε όμως στον στρατό για να παρουσιάζουμε όπλα στους μακελάρηδες των λαών, τους Αμερικάνους και του ΝΑΤΟικούς.

Οι νέοι στρατευμένοι ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό και τη νεολαία. Ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον με τους λαούς αδελφωμένους είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους τις πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους.

Βλέπουμε τον Ουκρανικό και τον ρωσικό λαό να χύνει το αίμα του για τους ανταγωνισμούς του μπλοκ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των αγορών», σημείωσε τονίζοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά ορμητήρια», με τους διαδηλωτές να απαντούν με το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά».

Στο τέλος του συλλαλητηρίου, οι φοιτητές σημείωσαν ότι το μήνυμα του συλλαλητηρίου πρέπει από αύριο να φτάσει σε κάθε σχολή, σε κάθε αμφιθέατρο ώστε να δυναμώσει η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η πάλη της νεολαίας ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας.

Δείτε ακόμα...