Φωκίδα: Απόπειρα ανιστόρητου αποπροσανατολισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΑΣ - Αξιωματικοί
Αξιωματικοί του ΕΛΑΣ

Απάντηση σε ανακοίνωση του «Συνδέσμου απογόνων και φίλων του αντάρτικου σχηματισμού 5/42 ΣΕ του συνταγματάρχου Δημητρίου Ψαρρού» που δημοσιεύτηκε μετά την απόπειρα ανιστόρητου αποπροσανατολισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα με αφορμή την παρουσία των πιο προβεβλημένων στελεχών της ΝΔ στην εκδήλωση που έγινε στο Κλίμα, δίνει η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ: «Εμφανίστηκε στα τοπικά ΜΜΕ ανακοίνωση του “Συνδέσμου απογόνων και φίλων του αντάρτικου σχηματισμού 5/42 ΣΕ του συνταγματάρχου Δημητρίου Ψαρρού” που συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό. Στην ανακοίνωση αυτή αφού προσπερνάν τον ΣΥΡΙΖΑ με δυο λέξεις, αφιερώνουν την υπόλοιπη στην -σχετικά μακροσκελή- προσπάθεια να εγκαλέσουν για διάφορα θέματα το ΚΚΕ και κυρίως για έλλειψη γνώσης της ιστορίας».

Και τονίζει:

«Κατ’ αρχάς αναφέρουν ότι “η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν παραχαράσσεται, ούτε παραποιείται”. Συμφωνούμε απόλυτα, έχει όμως σημασία να δούμε λοιπόν τι έχει γράψει η ιστορία:

  • Στη Φωκίδα, αλλά και ευρύτερα, όλος ο κόσμος γνωρίζει τι πραγματικά συνέβαινε με το 5/42 ΣΕ, ποιοι το συντηρούσαν και ποια είναι η ιστορική αλήθεια γύρω από τη δράση του. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι οι Δεδούσης και Καπεντζώνης με την ανοχή του Ψαρρού δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον υπεύθυνο του ΕΑΜ στο Κροκύλιο. Όπως επίσης ότι ο Ψαρρός αρνήθηκε οι εν λόγω δολοφόνοι και πρωτοκλασάτα στελέχη του 5/42 ΣΕ να δικαστούν από στρατοδικείο η σύνθεση του οποίου θα απαρτιζόταν από όλες τις ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις.
  • Αναφέρονται στα οικονομικά του ΕΛΑΣ. Υπονοούν ότι θησαύρισαν αγωνιστές που διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν. Τους είναι δύσκολο φαίνεται να καταλάβουν ότι είναι δυνατόν να αγωνίζεται κάποιος χωρίς χρηματική ανταμοιβή. Είναι γνωστό στη Φωκίδα (αλλά και αλλού) ποιοι πληρωνόντουσαν για τη συμμετοχή τους στον αγώνα και ποιοι έφτιαξαν περιουσίες από τη συμμετοχή τους στο 5/42 ΣΕ. Όσο για τα χρήματα που έδωσε ο εκπρόσωπος των Άγγλων Έντυ Μάγιερς στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο Άρης του τα πέταξε στα μούτρα και ζήτησε από τους Άγγλους οπλισμό για να πολεμήσουν οι μαχητές του ΕΛΑΣ τον κατακτητή αποτελεσματικότερα και καλύτερα. Είναι επίσης γνωστό ότι αντί για αυτό οι Άγγλοι ουδέποτε έδωσαν όπλα στον ΕΛΑΣ, ο ΕΛΑΣ τσάκισε τους κατακτητές και τους προδότες του λαού μας με όπλα που πήρε με μάχη από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς κατακτητές. Είναι επίσης γνωστό ότι οι Άγγλοι έριξαν αλεξίπτωτα με άχρηστα υλικά προς τον ΕΛΑΣ (π.χ. μόνο αριστερά άρβυλα) και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφεραν να κάμψουν τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητά του στις μάχες.
  • Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να σημειώσουμε ότι την επέμβαση των Άγγλων για να στεριώσει η εξουσία των απόντων στην Μέση Ανατολή και των δοσίλογων την πλήρωσαν πολύ ακριβά και οι απόγονοι των μαχητών του ΕΛΑΣ και οι απόγονοι των μαχητών του 5/42 ΣΕ όσο και άλλων οργανώσεων. Με μια λέξη όλοι όσοι δεν ήταν προδότες.

Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ οι άγονες αντιπαραθέσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, οι ανιστόρητες και εμπαθείς προς το ΚΚΕ “ιστορικές αποκαλύψεις” των “απογόνων και φίλων του 5/42 ΣΕ” αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του λαού μας από τα πραγματικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα, με κυρίαρχα τις συνέπειες που έχει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και την ακρίβεια που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.

Και επειδή είναι αφελής όποιος νομίζει ότι μπορεί να σύρει την Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ σε ιδιότυπο “γαϊτανάκι” ανακοινώσεων, ας είναι σαφές ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρη η πολιτική σκοπιμότητα όλων αυτών. Η μεν ΝΔ επιδιώκει να συσπειρώσει ακροδεξιούς. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει αντιδεξιά σύνδρομα για τα καλύψει την πολιτική ταύτιση με τη ΝΔ».

Δείτε ακόμα...