Φον Ντερ Λάιεν: Από 17 Νοέμβρη ενεργοποίηση 2 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE για την επιδότηση του κεφαλαίου

Φον Ντερ Λάιεν
Πηγή: Eurokinissi

Την ικανοποίησή της και την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού εκφράζει η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στην ΕΡΤ. «Έχουμε λοιπόν μία ευρεία λίστα εμβολίων, πολλούς διαφορετικούς υποψηφίους και είμαι πεπεισμένη ότι ορισμένα από αυτά θα είναι αποτελεσματικά εμβόλια» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2δις ευρώ του προγράμματος SURE. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό, σχετίζεται με την επιδότηση του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα και των μέτρων φτηνής εργατικής δύναμης για τις επιχειρήσεις, μέσα από επιδότηση μέρους του λεγόμενου μισθολογικού κόστους των εργοδοτών που οδηγεί στη μείωση μισθών, αλλά και με την διεύρυνηση-παγιοποίηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αξιοποιώντας την πανδημία ως μέσο.

Συγκεκριμένα είπε ότι «Από αύριο (Τρίτη) η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE. Συνολικά θα έχει πρόσβαση σε 2,7 δισ. Ευρώ….Στόχος είναι να πεις στις υγιείς οι εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά». Ενώ σχετικά με το άλλο πακέτο χρηματοδότησης του κεφαλαίου που προωθείται από την εκταμίευση των χρημάτων του ΝextGenerationEU, η κ. Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, αυτό που ονομάζουμε NEXTGENERATION EU, συνολικά σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ 17,18,19 Ιουλίου 2020 για «Ταμείο Ανάκαμψης» και πολυετή προϋπολογισμό / Πηγή: Eurokinissi

Προκλητικά ποσά για το κεφάλαιο, για να πληρώσει ο λαός και αυτή την καπιταλιστική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία. Μέτρα που οδηγούν στην συγκέντρωση κεφαλαίων και παραγωγής σε λίγα χέρια μέσω της καταστροφής άλλων παραγωγικών δυνάμεων, εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων. Προκλητικά ποσά, που δεν είναι δικά τους γιατί έχουν βγει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, από την καταλήστευση των λαών. Λεφτά με την ‘σέσουλα’ για το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή, που η πανδημία θερίζει τους λαούς στο όνομα της μη αντοχής του δημόσιου συστήματος υγείας – της ‘επάρκειας κλινών’ όπως προκλητικά το αναφέρουν ως ‘άλλοθι’, με τους καπιταλιστές στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας να θησαυρίζουν από την αρρώστια και το θάνατο.

Προκλητικά ποσά, και αυτό είναι ένα μικρό μέρος του συνολικά παραγόμενου κοινωνικού πλούτου που παράγεται από τους εργαζόμενους, όπου σε διαφορετική περίπτωση, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας και της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, και πριν την πανδημία, θα πήγαιναν σε υποδομές δημόσιας και δωρεάν υγείας ευρέως κλίματος σε όλη τη χώρα, σε υποδομές φροντίδας των ηλικιωμένων αντί της απομόνωσης και της εγκατάλειψης, υγειονομικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, όπως τη δεκαετία του ‘50 π.χ. όπου οι έγκυες γυναίκες λάμβαναν μέχρι και ειδική διατροφή για εγκύους στα εστιατόρια των επιχειρήσεων. Με μείωση του αναγκαίου ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, ώστε η επιστήμη και η τεχνική να λειτουργεί υπέρ των ανθρώπων για διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου τους.

Ευρωπαϊκή Ένωση Σημαίες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Κάθε μέρα λοιπόν δεν χάνουμε μόνο ανθρώπους από τον κορονοϊό, δεν χάνουμε μόνο την δουλειά μας, χάνουμε και χρόνο. Χρόνο, για την κοινωνία που αξίζει στον άνθρωπο να σηκωθεί στο μπόϊ του, τον σοσιαλισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...