Φωτιά στη Ζήρια Αχαΐας: Κάηκαν σπίτια – Στη μάχη και οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Πυροσβεστική - δάσος - Πυρκαγιά στην περιοχή Λαμπίρη Αχαΐας
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στην περιοχή Λαμπίρη Αχαιας, Σάββατο 31 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI)

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι κάτοικοι της περιοχής για να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στην περιοχή Ζήρια του Δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι κάηκαν σπίτια. Στη μάχη και οι δυνάμεις του ΚΚΕ.

Τις τελευταίες μέρες ο λαός της Αχαΐας βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με επικίνδυνες πυρκαγιές, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση, η εμπορευματοποίηση της γης, οι σχεδιασμοί για «πράσινες» μπίζνες, η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και τα άλλα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού λειτουργούν ως καύσιμη ύλη για τις δασικές πυρκαγιές. 

Οι φλόγες περάσαν μέσα από το χωριό Ζήρια, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, αγροτικές εκτάσεις και άλλες περιουσίες. «Ένα χωριό διαλύθηκε ολοσχερώς», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γ. Ντίνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 10 σπίτια έχουν καταστραφεί και έχουν καεί πολλές ελιές.

Λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ζήρια, Άνω Ζήρια, Λαμπίρι, Καμάρες και Λόγγος. Μάλιστα, το λιμενικό απομάκρυνε από τον Λόγγο τους ένοικους ενός ξενοδοχείου και λουόμενους. 

Εγκλωβίστηκε κόσμος στις παραλίες

Η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές στο Λαμπίρι και τις Καμάρες. Στο Λαμπίρι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια της Αστυνομίας λουόμενοι που βρίσκονταν πολύ κοντά στη φωτιά.

Έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν ασφάλεια περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου.

Επίσης, για προληπτικούς απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας και η Αναστασία Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Δυτικής Ελλάδας, κάλεσαν το λαό της περιοχή σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.

Έκλεισε η Εθνική Οδός

Από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, ενώ στην Παλαιά Εθνική Οδό έχει διακοπεί από το Δρέπανο έως τα Σελιανίτικα.

Στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου κινούνται κανονικά μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο την Αστυνομία. Όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου.

Η Πυροσβεστική στη μάχη

Επί τόπου επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στο «πόδι» βρίσκονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα

Στο «πόδι» βρίσκονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα, η οποία δοκιμάζεται από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, προκειμένου να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία των λαϊκών οικογενειών.

Κλιμάκια του Κόμματος, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, είναι στο πύρινο μέτωπο. Στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς βρίσκεται επίσης ο Μιχάλης Αναστασίου, αντιδήμαρχος Πάτρας και μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, για να συντονίσει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που έχει διαθέσει ο Δήμος Πάτρας για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Άλλο κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αχαΐας της Πυροσβεστικής. Στο κλιμάκιο ήταν η Αναστασία Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Ελλάδας, ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος και ο Παναγιώτης Μελάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας και μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Ομάδες περιφρούρησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και ομάδες από φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος φυλάνε δασικές περιοχές, ενώ άλλα κλιμάκια βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αιγίου για να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.

Δείτε ακόμα...