«Φωτιά» βάζει το «Σύμφωνο Ασφαλείας» του Κιέβου στην Ανατολική Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σε μία ακόμη κίνηση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, το Κίεβο παρουσίασε προχτές ένα προσχέδιο του λεγόμενου «Συμφώνου Ασφαλείας» που καλούνται να υπογράψουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως «εγγυήτριες» δυνάμεις για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Το κείμενο προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, να προειδοποιεί ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο»...

Το προσχέδιο, που παρουσιάστηκε προχτές στο Κίεβο από τον Ουκρανό προεδρικό σύμβουλο, Αντρ. Γερμάκ, και τον πρώην γγ του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, αναφέρει μεταξύ άλλων τον δυτικού τύπου εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους Δυτικούς «συμμάχους» προκειμένου να διασφαλίσει ότι «η χώρα θα μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον».

Στην πραγματικότητα οξύνει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας για την Ανατολική Ευρώπη, αποτυπώνοντας τα σχέδια των ΗΠΑ να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το «πάτημά» τους στην περιοχή και προμηνύει μακρά και εκτεταμένη σύγκρουση. Εξάλλου, σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις του Κιέβου κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα την άνοιξη, το κείμενο αυτό δεν προβλέπει ούτε απόρριψη για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε ένα «ουδέτερο καθεστώς» για την Ουκρανία χωρίς πυρηνικά όπλα, ούτε τη συμμετοχή της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας ως «εγγυήτριες ασφαλείας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να υπογραφεί μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ και ορισμένα άλλα κράτη όπως η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Τουρκία, η Γαλλία, καθώς και χώρες της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης και της Βαλτικής.

Σύμφωνα με τον Γερμάκ, οι «σύμμαχοι» καλούνται να δώσουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για στρατιωτική, διπλωματική τεχνική και πληροφοριακή υποστήριξη στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης και μέχρι την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και μη στρατιωτικές εγγυήσεις που βασίζονται σε μηχανισμούς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε το προσχέδιο «ένα σημαντικό πρώτο βήμα», που πρέπει να γίνει η βάση για μια «συμφωνία ασφαλείας».

Χαρακτηριστικά ο Ράσμουσεν είπε ότι το λεγόμενο Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου «πρέπει να διαφέρει από τις προηγούμενες συμφωνίες», δηλαδή «δεν πρέπει να επικεντρώνεται στο τι απαγορεύεται να κάνει (η Ουκρανία), αλλά αντίθετα, να παρέχει στην Ουκρανία ό,τι μπορεί να χρειαστεί». Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητά του να παρουσιάσει τις προτάσεις στις κυβερνήσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στη Δύση.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το Πεντάγωνο των ΗΠΑ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου, με μακροχρόνιες παραδόσεις εξοπλισμών και εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ, η Δανία θα αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο έδαφός της, επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Μ. Μπόντσκοφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Τον Αύγουστο το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι η Δανία θα στήριζε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προωθούσε η Βρετανία για 130 στρατιώτες. Η Κοπεγχάγη συμμετείχε σε δύο εκπαιδευτικές αποστολές, του Καναδά και της Βρετανίας, στην ίδια την Ουκρανία μετά το 2015 και επίσης παρείχε όπλα και υποστήριξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή.

Δείτε ακόμα...