«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

επίσκεψη πομπεο στην ινδονησία

Λίγες μέρες πριν διεξαχθούν οι αμερικάνικες εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ταξίδεψε σε πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας – Ινδονησία, Ινδία, Σρι Λάνκα, Μαλδίβες και Βιετνάμ – στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών των αστικών τάξεων αυτών των χωρών, με την αμερικάνικη. Ο Πομπέο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή γέμισε το καλάθι του με στρατιωτικές συμφωνίες των ΗΠΑ, εμπορικές και επενδυτικές υποσχέσεις, για να δελεάσει αυτά τα κράτη, σε μία προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος για τους Αμερικάνους, έναντι των Κινέζων, σε μία περιοχή που παραδοσιακά το αντιαμερικάνικο κοινό αίσθημα έσφιζε. Και προφανώς όλο αυτό στο κάδρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με την Κίνα.

Σε αυτή την επίσκεψη στοχοποίησε ευθέως τη στρατηγική της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την πρωτοβουλία Belt and Road και το χειρισμό του κορονοϊού, πολιτικές οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ειρηνικού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

Πομπέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο / Πηγή: Eurokinissi

Είναι γεγονός πάντως ότι από αυτήν την επίσκεψη, οι ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων, με χαρακτηριστικότερη αυτήν στην Ινδία. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών, ενώ οι σχέσεις Κίνας – Ινδίας είναι ακόμη τεταμένες στην περιοχή του Λαντάκ, εδώ και κάποιους μήνες, έπειτα από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα ανάμεσα σε στρατιώτες των δύο χωρών. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστούμε ότι ο τομέας της πληροφορικής (Information Technology Services) αποτελεί μία από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας, με εξειδίκευση στην εξαγωγή εξυπηρέτησης πελατών. Στη Σρι Λάνκα έδωσε υποσχέσεις για εμπορικές σχέσεις και επενδυτικά ανοίγματα. Εξίσου, σημαντική ήταν και η ανακοίνωση για το άνοιγμα νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στις Μαλδίβες, ενέργεια που επισφραγίζει τη Συμφωνία Ασφαλείας που υπέγραψαν τα δύο κράτη το Σεπτέμβριο. Ο Πομπέο είπε ότι πρόσθεσε μια στάση στο Βιετνάμ για να «επιβεβαιώσει τη δύναμη της Συνολικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Βιετνάμ».

Η στρατηγική των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη περιοχή δείχνει μία προσπάθεια αναδίπλωσης και έντονης στοχοποίησης της κύριας ανταγωνίστριας δύναμης. Εξ ού και προσεγγίζει – πάγια τακτική που ακολουθεί – χώρες με αντιτιθέμενα συμφέροντα με την Κίνα και ταυτόχρονα προσπαθεί να αξιοποιήσει εντάσεις που σημειώνονται στην περιοχή, όπως αυτές ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, αλλά και την Κίνα και το Βιετνάμ.

Η Κίνα είδε ως απειλή τη συγκεκριμένη επίσκεψη του Πομπέο και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η ατζέντα του συγκεκριμένου ταξιδιού, πίσω από το άνοιγμα των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με αυτές τις πέντε χώρες, στόχευε στην αποδυνάμωση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή του Ανατολικού Ειρηνικού. Με χώρες, όπως η Ινδονησία και η Ινδία, έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς, ενώ σε άλλες όπως, οι Μαλδίβες έχει συμβάλει σε έργα υποδομής και επενδύσεων. Σίγουρα, θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί τα αντι-αμερικανικά λόμπι που υπάρχουν στην περιοχή, με ισχυρότερα εκείνα της Ινδίας, παραβλέποντας διαφωνίες που έχουν σε άλλα εξίσου σοβαρά θέματα. Ακολουθώντας τις πάγιες τακτικές των ιμπεριαλιστών, ακριβώς ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ, θα προσπαθήσει να κρατήσει τα ηνία του ισχυρότερου ιμπεριαλιστή στην περιοχή, κόντρα στις κινήσεις των ΗΠΑ.

επίσκεψη πομπεο στην ινδία

Η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι αυτή που οδηγεί τις ΗΠΑ στη δημιουργία, αλλά και στην ενίσχυση δεσμών με χώρες τις περιοχής, προκειμένου να υπάρχουν φίλια «ορμητήρια» στην περιοχή. Η δημιουργία ενός ισχυρού ιμπεριαλιστικού μπλοκ υπό τη σημαία των ΗΠΑ, έναντι της ιμπεριαλιστικής Κίνας, σε μία προσπάθεια μάλιστα περικύκλωσής της θα μπορούσαμε να πούμε, αποδεικνύει έτι περαιτέρω ότι οι ΗΠΑ αξιοποιούν κάθε μέσο, προκειμένου να αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή του Ειρηνικού. Στοιχείο βασικό στο να παραμείνει η αμερικάνικη αστική τάξη στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας και να μην κατρακυλήσει στη δεύτερη θέση. Γεγονός που αποτελεί πραγματικό φόβο, αφού η Κίνα, παρά την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει, δείχνει να παρουσιάζει ανάπτυξη, σε σχέση με άλλες ισχυρές οικονομίες, που βλέπουν την ύφεση στις οικονομίες τους να αυξάνεται. Ένα είναι το σίγουρο, με δεδομένο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Ειρηνικό, η όξυνση των ανταγωνισμών θα είναι δεδομένη. Αφ’ ενός διότι είτε με τον Τραμπ ή με τον Μπάιντεν,  έχουν πάρει σαφή θέση πολεμικής έναντι της Κίνας και αφετέρου γιατί με κάποιο τρόπο τα ιμπεριαλιστικά κράτη της περιοχής θα θέλουν να βγουν με το λιγότερο δυνατό τίμημα από την οικονομική κρίση.

Φ.Κ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...