Φουντώνουν διεργασίες και αντιθέσεις μετά τη συμφωνία Κίνας – Νήσων Σολομώντα

Χάρτης της Ωκεανίας με τη νησιωτική χώρα «Νησιά του Σολομώντα» στον Ειρηνικό Ωκεανό
Χάρτης της Ωκεανίας με τη νησιωτική χώρα «Νησιά του Σολομώντα» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Την ένταση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή του Ειρηνικού ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Νήσων Σολομώντα, Μ. Σογκαβάρε, ο οποίος, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τη νέα «αμυντική» συμφωνία της κυβέρνησής του με την Κίνα, κατήγγειλε ότι δέχτηκε σοβαρές απειλές από τους επικριτές της συμφωνίας.

Ο Σογκαβάρε αναφέρθηκε σε «μέρη που δηλώνουν ανησυχία» για τη συμφωνία, τα οποία κατήγγειλε για «συνεχή επίδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης» αλλά και «σιωπηρή προειδοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στις Νήσους Σολομώντα αν τα εθνικά συμφέροντα που έχουν στις Νήσους υπονομευτούν (…) Με άλλα λόγια, μας απείλησαν με εισβολή». Πρόσθεσε δε ότι «μας συμπεριφέρονται σαν μαθητές νηπιαγωγείου που περπατάμε με όπλα στα χέρια και γι’ αυτό χρειαζόμαστε επιτήρηση. Μας προσβάλλουν».

Οι διαψεύσεις και οι «ανησυχίες» της Αυστραλίας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας – που μαζί με τις ΗΠΑ ύψωσαν από την πρώτη στιγμή τους τόνους κατά της συμφωνίας Κίνας και Νήσων Σολομώντα – Σκοτ Μόρισον σχολίασε ότι «φυσικά τίποτα από αυτά» που ο Σογκαβάρε κατήγγειλε δεν ισχύει, ενώ απέρριψε πρόταση της αντιπολίτευσης (του Εργατικού Κόμματος) να έχει άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Είπε δε ότι η Αυστραλία πρέπει να μείνει «ήρεμη και συγκροτημένη» στις σχέσεις της με τις Νήσους (με τις οποίες, σημειωτέον, έχει κι εκείνη συμφωνία «αμυντικής» συνεργασίας) και συνέχισε αναδεικνύοντας την ετοιμότητα της Καμπέρα και των συμμάχων της (και κυρίως των ΗΠΑ φυσικά) να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα: «Ο κ. Σογκαβάρε προχώρησε σε μυστική συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση (…) Αυτό δεν μας εξέπληξε, και άρα τώρα απλά πρέπει να εργαστούμε υπεύθυνα μαζί με τους εταίρους μας για να διαχειριστούμε την κατάσταση για τα συμφέροντα στην ασφάλεια της Αυστραλίας αλλά και των Νήσων (…) Ανησυχούμε πολύ για τις Νήσους. Ανησυχούμε πολύ για την ευρύτερη ασφάλεια στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό».

Σημειωτέον, στις 21 Μάη θα γίνουν στην Αυστραλία βουλευτικές εκλογές, ενώ το Εργατικό Κόμμα (το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης) περιγράφει τη συμφωνία Κίνας – Νήσων Σολομώντα ως «τη μεγαλύτερη αποτυχία στην εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες Σογκαβάρε, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι «αντανακλούν την κοινή φωνή όλων των χωρών του Ειρηνικού (…) Δείχνουν ακόμα ότι οι κατηγορίες ΗΠΑ και Αυστραλίας ενάντια στην Κίνα έγιναν εντελώς με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Δείτε ακόμα...