Φούρνοι – Θύμαινα Ικαρίας: Άνθρωποι χάνονται άδικα λόγω ελλείψεων στο σύστημα Υγείας – Να συζητηθεί επειγόντως το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση

Από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Ικαρία – Φούρνους – Θύμαινα / Πηγή: EUROKINISSI

‘Ενας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Χρυσομηλιά Φούρνων, στο ιατρείο του οποίου δεν υπάρχει γιατρός, ενώ μόλις την προηγούμενη ημέρα μια γυναίκα με βαρύ εγκεφαλικό μεταφέρθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες από τους Φούρνους στη Σάμο, όπου δυστυχώς κατέληξε. Γεγονότα που αναδεικνύουν τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας στα νησιά, την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη του σε Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα τα βρήκε όλα καλά με τις δομές Υγείας.

Με κατεπείγουσα επιστολή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου ζητούν να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής το πρόβλημα της Υγείας και το πλαίσιο διεκδίκησης και πίεσης, για να μην χάνονται άδικα άνθρωποι.

Η Επιστολή έχει ως εξής:

«Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό, η απώλεια μιας ακόμη ανθρώπινης ζωής στην εσχατιά του Βορείου Αιγαίου, στο χωριό Χρυσομηλιά Φούρνων καταγράφηκε σε διάστημα μόλις 6 μηνών στη λίστα των αδικοχαμένων συμπολιτών μας, αναδεικνύοντας την υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών μας και τη γύμνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας…

Ξημερώματα Κυριακής 14/2/21, ένας ακόμη άνθρωπος “έφυγε” χωρίς να υπάρχει γιατρός να του παρέχει άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 13/2/21, μια γυναίκα κάτω από αντίξοες συνθήκες μεταφέρθηκε με βαρύ εγκεφαλικό στη Σάμο και έχασε τη μάχη για τη ζωή. Η γιατρός που υπηρετεί στους Φούρνους κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες, ωστόσο, τα μέσα που έχει στη διάθεσή της είναι πενιχρά για να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά όπως αυτό.

Τρεις άνθρωποι χάθηκαν σε διάστημα μόλις 6 μηνών! Κι όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, οι επικοινωνιακές επισκέψεις και τα χειροκροτήματα, μάλλον δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, αφού δεν βλέπουν καν το πρόβλημα….

Αποκτούν μάλιστα εγκληματικές διαστάσεις, όταν οι χρόνιες ελλείψεις είναι γνωστές στους αρμόδιους (πρώην και νυν) υπουργούς Υγείας και διοικητές της 2ης ΥΠΕ, όταν και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο… “πολυδύναμο ιατρείο” του νησιού υπήρξε η διαπίστωση ότι όλα βαίνουν καλώς…

Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από τις πολλές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των κατοίκων των Φούρνων και της Θύμαινας για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό στα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας, ανάλογες προειδοποιήσεις και αναφορές για την εγκληματική αμέλεια των εκάστοτε κυβερνώντων έκαναν και οι γιατροί των νησιών (άλλοτε στρατιωτικοί, άλλοτε αγροτικοί) που γνώρισαν από κοντά τα προβλήματα.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Βόρειο Αιγαίο, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της Υγείας σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Δυστυχώς καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε από κανέναν.

Άραγε τώρα που χάθηκαν σε διάστημα μόλις 6 μηνών 3 άνθρωποι, θα υπάρξει τουλάχιστον ευαισθητοποίηση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Θα σταματήσει ο εφησυχασμός και απαντήσεις του τύπου: «Λύθηκε το πρόβλημα…Υπάρχουν πλέον γιατροί…».

Το “γιατί πέθαναν λοιπόν μέσα σε 6 μήνες 3 άνθρωποι”, θα το απαντήσει κανείς;

Ζητάμε:

– Από την περιφερειακή αρχή, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή φορέων ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου να συζητηθεί το πρόβλημα και το πλαίσιο διεκδίκησης και πίεσης, για να μην χάνονται άδικα άνθρωποι. Σε ό,τι μας αφορά, θα επιμένουμε να διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού στο περιφερειακό ιατρείο της Χρυσομηλιάς.

– Να προσληφθεί οδηγός του ασθενοφόρου στο νησί των Φούρνων κι όχι να «ψάχνονται» την τελευταία στιγμή να βρούν οδηγό για να μεταφερθεί ο ασθενής…

θα επιμένουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε συντονισμένα με τους κατοίκους των νησιών μας και τους φορείς για:

1. Πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας των νησιών μας (Πολύδυναμα Περιφερειακά Ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία , Γενικά νοσοκομεία, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών για τα ασθενοφόρα κ.λπ.).

2. Μόνιμες προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

3. Επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται όλες οι υλικοτεχνικές ανάγκες.

4 .Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους και χωρίς προϋποθέσεις.

5. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.

6. Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή του λαού.

ΥΓ. Τραγική ειρωνεία, να επαναλαβουμε, είναι ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα τα βρήκε όλα καλά όσον αφορά τις δομές υγείας των νησιών. Λίγες ώρες μετά, όμως, η σκληρή πραγματικότητα έδειξε τα κενά των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων».

Την επιστολή υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγλαία Κυρίτση, Γιώργος Αμπαζής, Σταμάτης Φιλιππής και Στυλιανός Σταμούλος.

Δείτε ακόμα...