Οξύνονται οι αντιθέσεις εντός του ΝΑΤΟ, με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης να «κουτουλούν», καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι υπόλοιπες πολεμικές εστίες σε όλη την υδρόγειο που τείνουν να ενοποιηθούν, στο φόντο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Εντός της λυκοσυμμαχίας έχει δημιουργήσει σάλο ένα email που κυκλοφόρησε στο Πεντάγωνο και περιγράφει πιθανά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Ουάσινγκτον εναντίoν Ευρωπαίων ΝΑΤΟικών «συμμάχων» της, που θεωρεί πως δεν έχουν συνεισφέρει στον πόλεμο κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας. Το σχετικό email, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, εξετάζει επιλογές όπως η αναστολή της συμμετοχής της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ και η επανεκτίμηση της στάσης της Ουάσινγκτον στα βρετανικά νησιά Φώκλαντ, τα οποία διεκδικεί επίσης η Αργεντινή, δήλωσε Αμερικάνος αξιωματούχος.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε απάντηση του στα δημοσιεύματα, δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί» για το ενδεχόμενο αποβολής της χώρας του από το ΝΑΤΟ, καθώς, όπως τόνισε, η Ισπανία αποτελεί «αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ», γεγονός που έχει αποδειχθεί.
Μπορεί η δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση Σάντσεθ σε φραστικό επίπεδο να απαγόρευσε σε αμερικάνικα αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις και τον εναέριο χώρο της Ισπανίας για να επιτεθούν στο Ιράν, ωστόσο η συμβολή της στα άλλα ιμπεριαλιστικά σφαγεία είναι αξιοσημείωτη, με βάση φυσικά τα ιδιαίτερα συμφέροντα του ισπανικού κεφαλαίου και τις ιεραρχήσεις του. Θυμίζουμε πως νωρίτερα φέτος, Κίεβο και Μαδρίτη υπέγραψαν συμφωνίες συμπαραγωγής όπλων, συμπεριλαμβανομένων drones, ραντάρ και πυραύλων. Συμφωνία για κοινή παραγωγή drones και άλλων εξοπλισμών είχε υπογράψει ο Ζελένσκι και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Τα ειρωνικά σχόλια από πλευράς ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους «συμμάχους» τους, μετά τον Ντ. Τραμπ συνεχίστηκαν από τον υπουργό Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ, στην καθιερωμένη ενημέρωσή του. Ο Χέγκσεθ, αφού επανέλαβε ότι η επιχείρηση «Epic Fury», όπως ονομάστηκε η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του Ιράν, έχει αποφέρει «αποφασιστικά στρατιωτικά αποτελέσματα» και ότι ο αποκλεισμός του Ιράν γίνεται «όλο και πιο ισχυρός μέρα με τη μέρα» (κάτι βέβαια που δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν βασίζονται στην Ευρώπη, η οποία «χρειάζεται τα Στενά του Ορμούζ περισσότερο από ό,τι τα χρειαζόμαστε εμείς». Πρόσθεσε για τους Ευρωπαίους ότι «ίσως να θέλουν να αρχίσουν να κάνουν λιγότερες συζητήσεις, να διοργανώνουν λιγότερες φανταχτερές διασκέψεις στην Ευρώπη και να επιβιβαστούν σε μια βάρκα. Αυτός είναι πολύ περισσότερο ο αγώνας τους παρά ο δικός μας», τονίζοντας ότι «η Αμερική και ο ελεύθερος κόσμος χρειάζονται ικανούς και πιστούς συμμάχους. Ο χρόνος για ελεύθερη πρόσβαση έχει τελειώσει».
Από την άλλη, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ προωθούν τα δικά τους ιμπεριαλιστικά συμφέροντα οργανώνοντας μια ξεχωριστή «πολυεθνική αποστολή» στα Στενά του Ορμούζ, με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας και την συμμετοχή άλλων «προθύμων».
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, επαίνεσε την Ελλάδα, αποκαλώντας την «εξαιρετική» σύμμαχο και περιγράφοντας τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ως «εξαιρετικό άνθρωπο» που κατανοεί τη σημασία των «βασικών παγκόσμιων ζητημάτων». Τα σχόλια του Τραμπ έγιναν στον Λευκό Οίκο σε απάντηση σε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, αφού έγινε γνωστό ότι ο Μητσοτάκης δήλωσε στο Breitbart News ότι «τον υποστηρίζει» για να εξασφαλίσει μια «συμφωνία» με το Ιράν.



