Φράχτες και καταστολή στα σύνορα

Την επισκευή – ανακατασκευή του υπάρχοντος φράχτη στην περιοχή Καστανέων του βόρειου Έβρου και την κατασκευή νέου συνολικού μήκους 26 χλμ. περίπου, σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών, αποφάσισε η κυβέρνηση. Στόχος της είναι η αποτροπή των ροών των ξεριζωμένων στα σύνορα. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Π. Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, «ενισχύουμε τις δυνάμεις και τα μέσα φύλαξης των συνόρων μας από την Ελληνική Αστυνομία», με την πρόσληψη 550 συνοριοφυλάκων και τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη συνέχιση του «τείχους».

Πρόκειται για την Ευρώπη – φρούριο, που χτίζουν οι αστικές τάξεις της ΕΕ, που μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι οι υπεύθυνοι για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους σε μια σειρά χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και τη φτώχεια και την ανέχεια που έχουν καταδικάσει πολλούς λαούς. Την ίδια ώρα βέβαια, ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου σε πρόσφυγες, η ΕΕ θα ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των ροών, ανάλογα με τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε ειδικευμένους κυρίως εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, θα γίνει επίσης ανακαίνιση – ανακατασκευή του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ορεστιάδας, επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης, αλλά και ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα (οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV, κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων ξεριζωμένων). Ειδικότερα, όσον αφορά τα οχήματα, έχουν διατεθεί τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 230 καινούργια οχήματα διαφόρων τύπων, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – ΙΣΦ).

Ο υπουργός τόνισε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία της χώρας με τη Frontex και την EUROPOL.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...