«Φρέσκο χρήμα» 500€ δις στους επιχειρηματικούς ομίλους με αιμοδότη τους λαούς

Με διαδοχικά μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, τόσο από τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να θωρακίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους για την καπιταλιστική κρίση, εστιάζοντας σε αυτήν τη φάση στα δάνεια από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την απαλλαγή της εργοδοσίας από μέρος των μισθών, και με το βλέμμα στα παζάρια γύρω από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν εκ νέου και στην ατζέντα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ της περασμένης Παρασκευής, όπου και επικυρώθηκε η απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος SURE, με τον επίτροπο Οικονομικών Π. Τζεντιλόνι να ξεκαθαρίζει πως η υπογραφή των εγγυήσεων που πρέπει να δοθούν, από τις χώρες – μέλη, αποτελεί όρο ώστε να δανειστεί η Κομισιόν από τις αγορές τα προβλεπόμενα κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ, που κατόπιν θα κατευθυνθούν με τη μορφή δανείων, τα οποία θα πληρώσουν ξανά οι λαοί στα κράτη – μέλη.

Παράλληλα έγινε συζήτηση και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Μάη και οι όροι του αποτελούν ένα ακόμα πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα κράτη – μέλη, με μόνη κοινή συνισταμένη το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο και ως έναν ακόμα εύθραυστο συμβιβασμό, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μ. Μακρόν παρουσίασαν χτες τη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισ., τα οποία θα αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα δοθούν στους τομείς και τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο με τη μορφή επιδοτήσεων, ενώ σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το σχέδιο προβλέπει ότι τα κράτη – μέλη θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν «υγιείς οικονομικές πολιτικές» και ένα «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ενώ τα σχετικά ποσά θα αποπληρωθούν στους δανειστές μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Από την πλευρά του εγχώριου κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας αναφορικά με το υπό διαμόρφωση Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση». Μπαλαντέρ ο μηχανισμός του ESM.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για το “ταμείο ανάκαμψης” που προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν

Την ικανοποίησή της εξέφρασε κι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την “εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας” για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η ντερ Λάιεν έκανε αυτήν την ανακοίνωση αφού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους εισηγήθηκαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκ. ευρώ, “για την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη” στην ΕΕ.

Πηγή: Ριζοσπάστη- 19/05/20, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...