Φταις εσύ! (όταν το κράτος δεν παίρνει την ευθύνη)

Πηγή: Eurokinissi

Του Μελά Θανάση, φοιτητή Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Νέα περίοδος για την χώρα μας σηματοδοτεί το δεύτερο «κύμα» έξαρσης του κορονοϊού. Ανακούφιση όμως προκάλεσαν οι τελευταίες ενημερώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που «ευτυχώς» βρήκε και δείχνει σαν υπαίτιο για αυτή την κατάσταση τους νέους που δεν λογαριάζουν τίποτα, ξεκίνησαν τα πάρτι, διασκέδασαν, πήγαν μέχρι και διακοπές!!! Μήπως όμως η κυβέρνηση να μην κουνάει προκλητικά το δάκτυλο, αλλά να δεχθεί τις τεράστιες ευθύνες που έχει;

Άλλωστε οι νέοι, ακόμα και κλεισμένοι στα σπίτια τους, όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν την μάχη των πανελληνίων με εξ αποστάσεως μαθήματα, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα εξεταστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ήταν οι νέοι που προσπάθησαν να ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο χωρίς να μείνει κανένας φοιτητής «απ’ έξω» επειδή δεν είχε τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδίκησαν από το υπουργείο και τους πρυτάνεις να μην χαθεί καμία παράδοση και εργαστήριο, να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις σε κάθε τμήμα.

Ακόμα και στην περίοδο του lockdown, «αφανείς» ήρωες ήταν οι νέοι που πήραν αξιόλογες πρωτοβουλίες όπως αυτή των συναδέλφων από τις ιατρικές σχολές για εθελοντική συνεισφορά στα νοσοκομεία, υιοθετώντας ταυτόχρονα τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Ήταν οι νέοι που δουλεύουν κατά χιλιάδες σε super market, delivery, αποθήκες κ.α. Είναι αυτοί που μέχρι και σήμερα εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, με εξαντλητικά ωράρια και μειωμένα μεροκάματα κάτω από τον φόβο της απόλυσης, της νέας οικονομικής κρίσης.

Κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το άνοιγμα του τουρισμού και των μεταφορών, χωρίς να ισχύσουν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων που με τις θυσίες του λαού και της νεολαίας είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Τα ημίμετρα που μέχρι στιγμής παίρνει η κυβέρνηση στόχο έχουν αν κάνουν το «χατίρι» στο μεγάλο κεφάλαιο. Πως αλλιώς άλλωστε να ερμηνευτεί ότι, στο τέλος ουσιαστικά την τουριστικής σεζόν, κλείνει τα σύνορα ζητώντας αρνητικό τεστ από την χώρα προέλευσης για όσους θέλουν να μπουν στη χώρα, μειώνει την χωρητικότητα στα τραπέζια της εστίασης, κλείνει νησιά που δέχθηκαν τουρίστες και ταυτόχρονα η πληρότητα σε πλοία παραμένει στο 85%, στα αεροπλάνα στο 100%, τα δρομολόγια στα ΜΜΜ είναι μειωμένα, σε κανένα χώρο εργασίας δεν υπάρχει η στοιχειώδης προστασία για τους εργαζομένους με την αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το τεράστιο κενό που υπήρχε, πριν τις συνθήκες της πανδημίας, στα νοσοκομεία σε κλίνες ΜΕΘ, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό κτλ και δεν καλύφθηκε ποτέ.

Αν νομίζουμε ότι αυτές είναι μόνο οι ελλείψεις ας θυμηθούμε ότι, τα σχολεία ορθά ξεκινούν σε τρεις εβδομάδες, χωρίς όμως να έχουν λυθεί ούτε τα βασικά όπως: η χορήγηση με ευθύνη του κράτους μασκών και αντισηπτικών στους μαθητές, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα όλων των σχολικών μονάδων, τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία στην χώρα μας κ.α. Το επόμενο διάστημα δεν θα εκπλαγούμε εάν, μετά την νεολαία, την (ατομική?) ευθύνη για τα επόμενα κρούσματα την «φορτωθούν» μέχρι και οι μαθητές του δημοτικού!

Μελάς Θανάσης,
φοιτητής Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Δείτε ακόμα...