“Φύλλο Πορείας”: Στο Μ-71 κάθε φαντάρου

Φύλλο Πορείας σε Μ-71

Την Δευτέρα 29/06 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της έκδοσης του ΚΚΕ “Φύλλο Πορείας”. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Σύγχρονη Εποχή και ο Ιανός θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Το “Φύλλο Πορείας” είναι μία έκδοση που πρέπει να έχει κάθε φαντάρος στο M-71 του. Στο βιβλίο γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των κοινωνιών, του κράτους και των μηχανισμών καταστολής του. Παρατίθεται αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, κ.ά.

Κάθε νέος έχει την ευκαιρία να μάθει σημαντικές στιγμές, λαμπρές σελίδες που έγραψε ο λαός μας κατά τον 20ό αιώνα. Ακόμη, μπορεί να διαβάσει την αξιοποίηση των μηχανισμών καταστολής όπως εκφράστηκε σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων. Τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ξεχωριστή θέση έχει ο “Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου”. Τόπος εξορίας για τους κοµµουνιστές φαντάρους, για τα µέλη της Οµοσπονδίας Κοµµουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) ή όποιους καταγγέλλονταν ως τέτοιοι. Στα γράµµατα των αλύγιστων φαντάρων και στις ανταποκρίσεις της εποχής, περιγράφονται ανάγλυφα τα καταναγκαστικά έργα, τα βασανιστήρια, η αντιπαράθεση µε τους διοικητές τους.

Ακόμη παρουσιάζεται η σύγχρονη εξέλιξη του ελληνικού κράτους, του στρατού και των άλλων μηχανισμών. Επιχειρήσεις και στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα οποία συμμετέχει η χώρα μας στα πλαίσια της προώθησης των συµφερόντων των ιµπεριαλιστών στην περιοχή.

Σαφώς λοιπόν, κάθε νέος που ετοιµάζεται να υπηρετήσει τη θητεία του, είναι καλό να γνωρίζει τα παραπάνω. Τι είναι δηλαδή ο στρατός και τι πρέπει να κάνει. Ο νέος συνήθως µετά τις σπουδές του, υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Η υποχρέωση αυτή, δεν αποτελεί µια ξεχωριστή ή στεγανοποιηµένη περίοδο της ζωής του, ξεκοµµένη από την προηγούµενη κοινωνική ζωή.

Η στρατιωτική θητεία µπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να αλλάζει η καθηµερινότητα και οι δραστηριότητες του κάθε νέου. Ωστόσο ο νέος πρέπει να κρατήσει και να διατηρήσει την ίδια αγωνιστική στάση στη θητεία του, όπως έκανε στον εργασιακό χώρο, στη σχολή, στη γειτονιά, για την αντιµετώπιση των προβληµάτων του. Να παρακολουθεί τις εξελίξεις, τα εργασιακά και κοινωνικά προβλήµατα, να διαβάζει εφηµερίδες, να αναπτύσσει πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα. Δεν σταµατάει η επαφή των στρατευµένων µε τους συναδέλφους από τον εργασιακό του χώρο, το σωµατείο, το σύλλογο στην γειτονιά.

Ο νέος στρατευµένος πρέπει να έχει «οδηγό του» σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, ότι τα δικαιώµατά του δεν σταµατούν στην πύλη του στρατοπέδου. Διατηρεί την προσωπική και κοινωνική του συγκρότηση. Έχουν δηµοσιευθεί και προωθηθεί µε ερώτηση από το ΚΚΕ, τα δικαιώµατα των φαντάρων και οι διεκδικήσεις για µια αγωνιστική θητεία.

Είναι απαραίτητο επίσης να έχει κατανοήσει την αποστολή και τον προσανατολισµό των Ενόπλων Δυνάµεων, την εµπλοκή τους στους αµερικανονατοϊκούς σχεδιασµούς, τις εξελίξεις που διαδραµατίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τους ιµπεριαλιστικούς πολέµους που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Οι νέοι που πρόκειται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η περίοδος της ζωής τους, δεν µπορεί να θεωρηθεί ότι είναι άνευ σηµασίας ή ότι είναι χαµένος χρόνος.

Ο νέος στρατευµένος από τη στιγµή που θα παρουσιαστεί στη στρατιωτική του µονάδα, πρέπει να έχει την προσοχή του στραµµένη στην καθηµερινότητα της ζωής του στρατοπέδου, στις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου αλλά και των υπόλοιπων στρατευµένων στο στρατόπεδο, ενδιαφέρεται για την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, την ύπαρξη πόσιµου νερού κ.α. Δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να επιτρέπει την αναφώνηση εθνικιστικών και ρατσιστικών συνθηµάτων, να ανεχτεί να γίνονται καψώνια, γενικότερα να προσβάλλεται η προσωπικότητα του ίδιου και των συναδέλφων του.

Να δείχνει ενδιαφέρον για το αν υπάρχουν πολιτικές εφηµερίδες και να αναζητεί τρόπους για την καθηµερινή παρουσία τους στο ΚΨΜ µε σκοπό την ενηµέρωση των συναδέλφων του. Ακόµη πολύ σηµαντική είναι η δηµιουργία ή ο εµπλουτισµός της βιβλιοθήκης, η τακτική αθλητική δραστηριότητα και η προβολή ταινιών µε κοινωνικό και ψυχαγωγικό περιεχόµενο.

Να ανοίγει συζητήσεις στη µονάδα ενάντια στη χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας.

Φροντίζει για την εµφάνισή του, την καθαριότητα και απαιτεί να εφαρµόζονται κανόνες υγιεινής, στους θαλάµους, τα µαγειρεία, τις τουαλέτες, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

Ο νέος στρατευµένος πρέπει να αποτελεί παράδειγµα στη µονάδα του µε τη στάση και τη συµπεριφορά του. Αυτό το διασφαλίζει µε το προσωπικό του παράδειγµα. Δεν λουφάρει, αλλά πρωτοστατεί σε διάφορες δουλειές. Δείχνει µε το προσωπικό του παράδειγµα ότι είναι αντίθετος σε κάθε είδους βόλεµα, απεχθάνεται τη λούφα, το καψώνι, το κάρφωµα, είναι ενάντια και δεν χρησιµοποιεί «βύσµα».

Αυτά και πολλά ακόμη, θα διαβάσει κανείς στο “Φύλλο Πορείας”. Αξίζει λοιπόν, να το προμηθευτεί κάθε στρατιώτης και να το διαδώσει.

Το alt.gr θα βρίσκεται την Δευτέρα στην βιβλιοπαρουσίαση στις 7.30 μ.μ. στο πρώην κτήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εσύ;

Δείτε ακόμα...