“Φύλλο Πορείας”: Ζωή με δικαιώματα

Η έκδοση του «Φύλλου Πορείας» αποτελεί προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορικής πορείας των κοινωνιών, του κράτους, της συγκρότησης και ανάπτυξης του μηχανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη ζωή στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας με τη συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων, ντοκουμέντων, γεγονότων, πληροφοριακού υλικού. Έχει εμπλουτιστεί με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και κάποια από αυτά, δημοσιεύονται για πρώτη φορά από το αρχείο του ΚΚΕ.

Πολλά θα μπορούσε να προσθέσει και να επισημάνει ο αναγνώστης του βιβλίου, σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα, την εξέλιξη και πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στρατιωτική θητεία.

Ωστόσο αυτό που θα θέλαμε να αναδείξουμε με αυτό το σημείωμα είναι η ενότητα που αναφέρεται στα δικαιώματα των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πράγματι είναι λίγες οι φορές που γίνεται αναφορά σε βιβλίο ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν δικαιώματα τόσο για τους στρατευμένους όσο και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα δικαιώματα αυτά απορρέουν όχι τόσο από το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει κάποια από αυτά για τους στρατευμένους. Αυτά καταχτιούνται στην πράξη και απορρέουν από την αγωνιστική στάση ζωής που έχει υποχρέωση ο κάθε νέος να υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή του.

Αυτό προϋποθέτει πως ο νέος θεωρεί τη θητεία του ως συνέχεια της υπόλοιπης ζωής του. Προβλήματα υπήρχαν αρκετά, πριν παρουσιαστεί για να κάνει τη θητεία του, στη ζωή, στο σχολείο, στην εργασία, προβλήματα όμως υπάρχουν και κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το ερώτημα που κάθε στρατευμένος έχει υποχρέωση πριν ακόμη παρουσιαστεί, να απαντήσει είναι: Συνεχίζω την ίδια αγωνιστική στάση κατά τη διάρκεια της θητείας μου για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζω στη μονάδα μου ή συμφωνώ με το «ρητό»: «Όπου σταματάει η λογική αρχίζει ο στρατός».

Επίσης αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και ο κάθε υποψήφιος στρατευμένος πρέπει να απαντήσει πρώτα και κύρια στον εαυτό του, είναι αν κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα διατηρήσει την αγωνιστική στάση, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό απέναντι στους συναδέλφους τους.

Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ σε διαδήλωση στο Σύνταγμα, Απρίλης 2018
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ. σε διαδήλωση στο Σύνταγμα, Απρίλης 2018 / Πηγή: Eurokinissi

Η αγωνιστική στάση, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια προϋποθέτουν ότι θα είναι αυτός που δεν θα αφήνει κανένα πρόβλημα που σχετίζεται με τη ζωή και τη διαβίωση στη μονάδα, όπως το φαγητό, η θέρμανση, η καθαριότητα, τα καψώνια, τα συνθήματα, ο ρουχισμός, να περνάει απαρατήρητο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συζητάει κάθε πρόβλημα και δυσκολία με τους συναδέλφους του, συγκροτεί επιτροπή στρατευμένων του στρατοπέδου και κάνοντας χρήση του δικαιώματός του, διαμαρτύρεται με τη διαδικασία της αναφοράς, στη διοίκηση του στρατοπέδου και ζητάει τη λύση του προβλήματος.

Ακόμη η αγωνιστική στάση, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια ή διαφορετικά η στάση ζωής και στη διάρκεια της θητείας, προϋποθέτουν ότι δεν προσπαθεί να λουφάρει και να φορτώσει αγγαρείες σε άλλους συναδέλφους του, δεν εκτελεί καψώνια και δεν κάνει καψώνι σε νεώτερο συνάδελφό του, δεν καρφώνει. Αρνείται τη αναφώνηση συνθημάτων με ρατσιστικό, εθνικιστικό ή αλυτρωτικό περιεχόμενο. Έχει υποχρέωση όταν εκδηλώνονται στη μονάδα του τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα, να διαμαρτύρεται στην αναφορά και να αποκαλύπτει τη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών. Επίσης είναι αδιάλλακτος και απομονώνει αυτούς που εκδηλώνονται με ναζιφασιστικές ιδέες.

Σχολη Μονιμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας / Πηγή: Eurokinissi
Δικαιώματα όμως έχουν και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μπορεί τα χρόνια προ κρίσης οι κυβερνήσεις να καλλιέργησαν στα μόνιμα στελέχη την αντίληψη του ξεχωριστού του ιδιαίτερου κοινωνικού στρώματος. Το ίδιο προσπάθησαν να περάσουν και στην περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συνέβαλαν στην καταδίκη τέτοιων απόψεων.

Παράγοντας καθοριστικός για τη γενικότερη στάση των στελεχών αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, βιώνουν τα ίδια προβλήματα με το λαό, οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το τσάκισμα των συντάξεων χηρείας, η μη ένταξη ειδικοτήτων στρατιωτικών στα ΒΑΕ, η μη αναγνώριση πολυετιών, η μη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση, η αδυναμία συνυπηρέτησης με εργαζόμενους συζύγους, η ελλιπής κάλυψη του κόστους ένδυσης και υπόδησης, το στεγαστικό πρόβλημα, το σύστημα μοριοδότησης, ο διαχωρισμός σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφέρετο δικαίωμα των στρατιωτικών είναι να συγκροτούν και να συμμετέχουν στις Ενώσεις τους και μέσα από αυτές να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην υπηρεσία και τη ζωή τους γενικότερα.

Μπροστά στην επίθεση της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται με την απαγόρευση των διαδηλώσεων και γενικότερα με τον περιορισμό των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών το ΚΚΕ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει ή και να καταργήσει τη λειτουργία των ενώσεων στρατιωτικών.

ΠΟΕΣ

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή παρέμβαση, θέλουμε να ευχηθούμε και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το «Φύλλο Πορείας» να βρει ανταπόκριση όσο γίνεται από περισσότερους νέους, να μελετηθεί, να υπάρξουν γνώμες και παρατηρήσεις για τυχόν λάθη μας, που θα συμβάλλουν στη βελτίωσή του.

Στο «Φύλλο Πορείας» να του ευχηθούμε καλοτάξιδο και σύντομα να προχωρήσουμε στην επόμενη πιο βελτιωμένη έκδοση.

Λ.Α

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...