Γ. Δελής: Η ελευθερία της ενημέρωσης σταματά εκεί όπου θίγονται τα κρατικά κι επιχειρηματικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Στη διευκόλυνση των πολύμορφων πιέσεων στη λειτουργία του Τύπου, στοχεύει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης με τίτλο «Ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο – τροποποιήσεις στους νόμους του 2022 και του 2007», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δελής βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας σήμερα, στην Επιτροπή της Βουλής. 

Όπως τόνισε, τα μητρώα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αλλά και εκείνο για τον περιφερειακό τύπο που αναγορεύονται σε εγγυητές της διαφάνειας και ενισχυτές της δημοσιότητας, στην πραγματικότητα αποτελούν ένα ακόμα ισχυρό και σύγχρονο εργαλείο πολύμορφων πιέσεων, οικονομικών, πολιτικών και άλλων στον χώρο του Τύπου. Παρότι η εγγραφή των μέσων στα μητρώα, είναι εθελοντική, στην ουσία είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να μπορεί ένα μέσο είτε να πάρει κρατική διαφήμιση είτε να ενταχθεί σε οικονομικά μέτρα κρατικής ενίσχυσης. Σημείωσε, επίσης πως αυτό που ενισχύεται είναι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των μέσων ενημέρωσης στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι διασφαλίζεται η διαφάνεια, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι αυτή τελικά με το νομοσχέδιο περιορίζεται στις επιχειρήσεις του Τύπου που είναι εκτός του χρηματιστηρίου. Τους μεγάλους ομίλους που είναι στο χρηματιστήριο, η κυβέρνηση τους εξαιρεί! Μάλιστα, προβλέπει εξαιρέσεις και για ποινικά αδικήματα των μετόχων που έχουν κάτω από 10% στην ιδιοκτησία τους μετοχές και σε επιχειρήσεις ενταγμένες στο χρηματιστήριο κι έφερε ως παράδειγμα έναν εγκληματία που μπορεί να είναι μέτοχος σε μέσο ενημέρωσης, αν αυτό είναι ενταγμένο στο χρηματιστήριο! 

Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο, τόνισε πως αυτή τελικά, έγκειται και υπόκειται στην πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη του κάθε μέσου, μια πολιτική που διαμορφώνουν τα διευθυντικά στελέχη μαζί με τα ιδιαίτερα συμφέροντα του καπιταλιστή ιδιοκτήτη. 

Υπογράμμισε την κατευθυνόμενη ενημέρωση για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή, σημειώνοντας ότι τελικά η ελευθερία στην ενημέρωση, στο αστικό σύστημα, σταματά εκεί που κρατικά και επιχειρηματικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα θίγονται από την ενημέρωση όπου υπάρχει ενημέρωση για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού.

Καταλήγοντας, ο Γ. Δελής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «κατά» επί της αρχής. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...