Γ. Δελής: Και ο πολιτισμός γίνεται θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους

Το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την «αναδιοργάνωση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείου Αλ. Σούτσου και του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης».

Όπως τόνισε ο Γιάννης Δελής βουλευτής του ΚΚΕ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής «υπάρχει ένα νήμα το οποίο συνδέει όλες τις διατάξεις του σημερινού ετερόκλητου πολυνομοσχεδίου: Το νήμα της επιχειρηματικότητας στον Πολιτισμό. Και η άκρη αυτού του νήματος βρίσκεται, βέβαια, σε μια κυβερνητική και διαχρονική ευρωενωσιακή πολιτική η οποία, είναι ποτισμένη ως το μεδούλι της, από την αχαλίνωτη εμπορευματοποίηση κάθε πολιτιστικού κοινωνικού αγαθού».

Τόνισε ότι πρόκειται για την ίδια την πολιτική της επιχειρηματικής δράσης στον Πολιτισμό, η οποία ετοιμάζεται να παραδώσει στις κερδοσκοπικές ορέξεις του τουριστικού κεφαλαίου ένα ιστορικό για την εργατική τάξη τόπο, τα Μεταλλεία της Σερίφου, τόπο όπου η εργατική τάξη έχυσε τον ιδρώτα της μα και το αίμα της στους ηρωικούς της απεργιακούς αγώνες. Παράλληλα στηλίτευσε ότι επενδυτικά ενεργειακά σχέδια ετοιμάζονται και για τη Γυάρο, το θανατονήσι των λαϊκών αγωνιστών, που στόχο έχουν να σαρώσουν κάθε υλικό ίχνος ιστορικής μαρτυρίας.

Ο Γ. Δελής υπογράμμισε ότι όλα γίνονται θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Και αυτή η πολιτιστική επιχειρηματικότητα όχι μόνο υποβιβάζει και υποβαθμίζει τα πολιτιστικά αγαθά, αλλά υψώνει συνεχώς και τους φραγμούς του αποκλεισμού για τα λαϊκά στρώματα από την ολοένα και πιο πανάκριβη πρόσβαση στην Τέχνη.

«Και γι’ αυτήν την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, εκτός από το ΚΚΕ, ελάχιστες φωνές ακούγονται εδώ, και με τη σιωπή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να μας ξεκουφαίνει. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα βρίσκει θετικές τις αλλαγές που εισάγονται στα Μουσεία και το λέει ανοιχτά» επεσήμανε ο Γ. Δελής.

Ο Γ. Δελής επανέλαβε και στη δευτερολογία του πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, με το οποίο «βαθαίνει ακόμα περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο του Πολιτισμού», αλλά υπονομεύονται περαιτέρω και τα ζητήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. 

Μιλώντας ειδικά για τις νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου, σημείωσε πως ουσιαστικά δεν οδηγούν σε ουσιαστική αναβάθμισή της. 

Τέλος, για τις τροπολογίες, μεταξύ άλλων, σχολίασε πως η κυβέρνηση -για ακόμα μια φορά- φέρνει τσουβαλιασμένες σε ένα άρθρο πολλές ετερόκλιτες διατάξεις, ενώ στάθηκε στην πολιτική συνταγογράφηση, αναγνωρίζοντας πως αν και «αυτές οι διατάξεις είναι χρήσιμες ως συμπληρωματική θεραπεία», ωστόσο χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα, περιορισμό υλοποίησης και ανάθεση κυρίως σε ΜΚΟ και κρυφή επιχειρηματική δράση, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ανάγκη να χρηματοδοτούνται σταθερά από το κράτος και να μην εξαρτώνται από ευρωενωσιακά προγράμματα, αλλά και να παίζουν βασικό ρόλο στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. 

Δείτε ακόμα...